Sulejman Ugljanin izazvao je burne reakcije zbog svoje izjave da je Srbija fašistička tvorevina

0
114

U obraćanju novinarima posle izbora za Nacionalni savet Bošnjačke nacionalne manjine Sulejman Ugljanin je rekao da je zadovoljan što će sada sa više političkih opcija deliti odgovornost i što će  se zajedno pobediti neman, fašistička tvorevina srpska država Srbija

Osudama Ugljaninove  izjave priružio se i Branko Ružić, ministar lokalne uprave i državne samouprave. On je rekao da Nacionalni saveti nacionalnih manjina, u skladu sa zakonom, nisu mesto za promovisanje bilo kojih političkih ciljeva. Prema oceni Ružića, manjak manira, nekultura, kao i nepoštovanje Ustava Srbije dovoljno govore o tome koliko je dotični političar zarobljen u ekstremističkoj fazi svojih političkih prapočetaka.

Dr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, smatra da Ugljanin otvoreno zagovara separatizam i da bi državni organi trebalo da reaguju.On je naglasio da je Ugljanin već odavno prešao granicu demokratskog ponašanja i tokom izbora za nacionalni savet Bošnjaka najotvorenije je zagovarao separatizam. Dragaš je naveo da ovakvoj politici i retorici nadležni državni organi moraju najodlučnije da se suprotstave, bez ikakve bojazni da će time narušiti nečija manjinska prava”.

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić naglasio je da treba ozbiljno shvatiti izjave Sulejmana Ugljanina posle pobede na izborima za nacionalne savete Bošnjaka, jer on ne deluje sam, već da ima mentore koji mu govore sledeće korake. Zukorlić je objasnio da Ugljanin ima plan koji je potcenjivan i objašnjavan time da je nezadovoljan što nije ministar u Vladi Srbije, te da zbog toga „malo zvecka“.On je dodao da je i ranije ukazivao na „otrov“ koji širi Ugljanin i da to ne treba da se potcenjuje, ali da su njegove izjave shvatane kao deo njihovog obračuna i kampanje.

Među onima koji su reagovali na izjavu Ugljanina treba pomenuti i predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu.  On je ocenio da Ugljanin provocira i zagovara separatizam zbog marketinga jer “ne može da živi bez funkcije”. Marković je rekao da kada bi  Ugljaninu Vučić ponudio da bude direktor magacinskog prostora, iako je magacin prazan, on bi i to prihvatio. On je dodao da se grdno varaju i Ugljanin i njegovi sledbenici da će novom ucenom dobiti nešto lično. Marković je rekao da  od toga nema ništa i dodao je da Ugljaninu niko ne veruje jer je po potrebi ili Bošnjak ili Srbin.

Prema preliminarnim rezultatima, najviše glasova na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Novom Pazaru osvojila je lista „Samoopredeljenje” Sulejmana Ugljanina, koji je i aktuelni predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća, i koja će, prema procenama, imati 14 odborničkih mesta u budućem sazivu. „Matica Bošnjaka” Muamera Zukorlića imaće, prema preliminarnim rezultatima, 13 većnika, dok je lista „Vakat je” Saita Kačapora, koja je sa Ugljaninom potpisala koalicioni sporazum o predizbornoj i postizbornoj saradnju, a koju je Rasim Ljajić dve nedelje pre izbora podržao, dobila osam odborničkih mesta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here