Privredna komora Srbije je uputila protestno pismo Evropskoj komisiji

0
118

Privredna komora Srbije je, povodom odluke prištinskih vlasti da uvede carinu od deset odsto na uvoz robe iz Srbije, uputila, u ime poslovne zajednice, protestno pismo Evropskoj komisiji, Sekretarijatu CEFTA, ministrima iz regiona zaduženim za sprovođenje CEFTA sporazuma i Evrokomori, u kojem se traži da se što pre reši ovaj problem.

 Uvođenje carinskih tarifa u direktnoj je suprotnosti sa CEFTA sporazumom koji garantuje slobodnu trgovinu bez carinskih ograničenja, navedeno je u pismu koje je potpisao predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Ovakav potez kosovskih vlasti nema političko opravdanje i pokazuje nepoštovanje međunarodnih obaveza, a tome posebnu težinu daje činjenica da se mere donose u vreme kada Kosovo predsedava CEFTA i kada bi odgovornost za poštovanje ovog sporazuma trebalo da bude najveća.

Poslovna zajednica, svesna političkih izazova u regionu, usmerila je svoje resurse  ka njihovom rešavanju, a od vlada traži da ne donose mere koje nanose štetu saradnji privrednika.

„Kao jedan od najaktivnijih zagovornika ekonomske integracije u regionu Privredna komora Srbije čvrsto veruje da su slobodan promet robe, usluga, ljudi i kapitala, ključni za ekonomski rast, privlačenje stranih investicija i unapređenje konkurentnosti regiona“, istaknuto je u pismu.

Kako je ocenjeno, ovakve mere imaće dalekosežne posledice i narušavaju napore privrednih komora regiona za uspešno povezivanje i saradnju privrednika.

Privredna komora Srbije pozvala je Johanesa Hana, evropskog komesara za proširenje, nadležne u Sekretarijatu CEFTA i resorne ministre u CEFTA regionu da preduzmu mere za ponovno uspostavljanje predvidivog, sigurnog i stimulativnog ambijenta za poslovanje, u skladu sa međunarodnim sporazumima na koje su se obavezale sve članice CEFTA sporazuma i ukazala na ključnu ulogu Evropske komisije.

Predsednik Privredne komore Srbije će u Beču o potezu Prištine obavestiti i generalnog sekretara Ministarstva privrede Austrije Mihaela Esterla, kao i predsednika Privredne komore Austrije Haralda Marera, koje će zamoliti da se uključe u rešavanje ovog problema.

Čadež će narednih dana razgovarati i u Berlinu sa direktorom privrednih komora Nemačke, Martinom Vanslebenom, jer je potez Prištine kršenje kako CEFTA sporazuma tako i obaveza koje je sama Priština preuzela i potpisala na Samitu u Trstu, a u vezi uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog područja na Zapadnom Balkanu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here