Posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske. Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i u svim važnim pitanjima

0
99

Posle sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom predsednik  Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija i Grčka imaju veoma dobre odnose, iskrene i istinski prijateljske. Srbi doživljavaju Grčku kao saveznika i prijatelja i u politici, ali i u ekonomiji i u svim važnim pitanjima.Predsednik Vučić je  na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da Srbija želi što bolje odnose sa Grčkom i da  izgrađuje i unapređuje sveukupne ekonomske odnose.

On je rekao da smo zahvalni Grčkoj i Ciprasu na podršci koju pružaju teritorijalnom integritetu Srbije, na tome što dobro razumeju poziciju naše zemlje. Na mestima gde god može i kako može Grčka pruža podršku srpskom narodu. Vučić je dodao i da je Srbija zahvalna na podršci našem evropskom putu, i da veruje da one koji nam pružaju podršku, Srbija nije obrukala svojim radom u ekonomskoj i drugim sferama. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao i da Srbija i Grčka prvi put posle više godina imaju rast trgovinske razmene, od oko devet odsto, a očekuje da ćemo preći  pet stotina miliona evra. Vučić je precizirao da je skoro jedanaest odsto rast uvoza iz Grčke, dok je za sedam odsto porastao naš izvoz u Grčku. Predsednik Srbije je podvukao da će u narednim nedeljama biti završen u potpunosti južni krak Koridora 10, pa će svi koji idu iz Grčke, putnici ili oni koji učestvuju u teretnom saobraćaju, do Horgoša i Mađarske, odnosno Batrovaca i Hrvatske, kroz celu Srbiju imati autoput.

Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras osudio je neprihvatljive aktivnosti Prištine, uvođenje taksi za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i pokušaj stvaranja vojske Kosova, i istakao da je to “dolivanje ulja na vatru“. Cipras je rekao da je svestan da Vučić i vlada Srbije imaju težak posao i da treba da ostanu na kursu na kom se trenutno nalaze.On je istakao da ih podržava u pokušajima da dođu do rešenja za Kosovo. Grčki premijer je rekao i da će Grčka podržati eventualni sporazum Beograda i Prištine. Cipras je naveo da  Grčka pozitivno gleda na svaki sporazum i svako rešenje između Srbije i Kosova koji će biti iskreno i održivo i koje će pomagati rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti i ponovio je podršku briselskom dijalogu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here