Božidar Dragutinović – psihoaktivne supstance su mladima dostupne bukvalno na svakom koraku

0
335

Predsednik udruženja za borbu protiv narkomanije i bolesti zavisnosti ‚‚Preobraženje‚‚  Božidar Dragutinović izjavio je da su psihoaktivne supstance bukvalno dostupne mladima na svakom koraku, a zavisnost od njih sigurno je u velikoj meri doprinela je i srozavanju morala u našem društvu.

Prema pro­­­­cenama Zavoda za bolesti zavisnosti, u Beogradu živi oko trideset pet hiljada nar­ko­ma­na, a u čitavoj Srbiji ima oko osamdeset hiljada zavisnika od droge. Iako zvaničnih podataka nema, stručnjaci tvrde da je oko šezdeset odsto mla­dih, najviše srednjoškolaca, u kontaktu sa drogom. Treba znati i  da se po­sled­njih go­dina izmenila socijalna struktura narkomana. Pre desetak godina oni su pri­pa­dali višim socijalnim slojevima, a sada ih je najviše iz srednjeg i nižeg sloja. Da li je povećana raširenost narkomanije u Srbiji  i posledica urušavanja pojedinih moralnih i etičkih vrednosti našeg društva ?  Predsednik udruženja za borbu protiv narkomanije i bolesti zavisnosti ‚‚Preobraženje‚‚  Božidar Dragutinović smatra da je broj uživalaca psihoaktivnih u Srbiji mnogo veći nego što pokazuje zvanična statistika.

Istraživanja koja se tiču mladih pokazuju da je svaki drugi mlad čovek u Srbiji od 15 do 30 godina ponuđen drogom, dok skoro polovina ispitanih zna gde i od koga može da je nabavi. Ovi podaci su alarmantni jer ukazuju na visok nivo izloženosti mladih riziku od droga. Rezultati istraživanja Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti sprovedenom na uzorku od četiri  stotine  ispitanika uzrasta od petnaest  do trideset godina pokazali su da je svaki četvrti mlad čovek probao drogu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here