Unija pekara: Poskupljenje hleba nema veze s ukidanjem uredbe

0
264
Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica izjavio je da povećana cena hleba u pojedinim pekarama u centralnoj Srbiji nema veze sa ukidanjem Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna Tip-500. On je objasnio da su više cene uslovljene poslupljenjem pšenice, odnosno brašna.

Pralica je rekao da je poskupljenje hleba, zapravo korekcija cene, usledila jer je pšenica poskupela sa sedamnaest na dvadeset tri dinara, a brašno sa dvadeset pet  i dvadeset sedam dinara na trideset tri do trideset pet dinara po kilogramu.

On je naveo da je zbog velike konkurencije među pekarima cena hleba bila veoma niska, dodavši da će i sada biti ispod ranije propisanih četrdset šest dinara. Pralica smatra da novih poskupljenja ne bi trebalo da bude, izuzev ukoliko zaživi najavljeni izvoz pšenice u Egipat, što bi moglo da podigne njenu cenu na tržištu.

Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna Tip-500, koja je važila osam godina, do 31. januara ove godine, predviđala je da pekare moraju da imaju četrdeset odsto osnovnog tipa belog hleba “sava” u ukupnoj proizvodnji i nije smela da se prodaje skuplje od četrdeset šest dinara.

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je povodom ukidanja uredbe, da već dugo nije bilo ekonomskog poravdanja za njeno dalje održavanje, jer je u prodavnicama bilo hleba po nižoj ceni od propisanih četrdeset šest dinara za hleb “Sava” od brašna Tip- 500. On je najavio i da bi u slučaju da dođe do bilo kakvih značajnijih cenovnih ili drugih poremećaja na tržištu uredba mogla biti vraćena.

Prema podacima Unije pekara, u Srbiji radi oko sedam hiljada pekara i osamnaest velikih industrijskih proizvođača.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here