Aleksandar Vučić na svečanosti Dana državnosti

0
97

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanosti povodom Dana državnosti na kojoj su pojedincima i institucijama uručena odlikovanja,  da su država i društvo pred velikim izazovom, ali da su centralne vrednosti kojima se vlast rukovodi sloboda, mir, ravnopravnost, a više od svega ljubav prema Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na svečanosti povodom Dana državnosti na kojoj su pojedincima i institucijama uručena odlikovanja,  da su država i društvo pred velikim izazovom, ali da su centralne vrednosti kojima se vlast rukovodi sloboda, mir, ravnopravnost, a više od svega ljubav prema Srbiji. Vučić je  istakao da  nam je kao narodu više nego ikada potrebna Karađorđeva hrabrosti i odlučnost, ali možda i više od toga Miloševa pamet i mudrost, hrabrost da ne podlegnemo brojnim pritiscima spolja i odbranimo pravo na opstanak našeg naroda‚‚

Predsednik Vučić je povodom uručenja odlikovanja naglasio da su svi odlikovani, svojim radom i požrtvovanošću neizmerno doprineli da Srbija postane bolja,uspešnija i modernija. On se posebno zahvalio inostranim laureatima, među kojima je i premijer Bugarske Bojko Borisov, što su širili ugled Srbije daleko van njenih granica. Predsednik Srbije je rekao da su odlikovanja koja primaju i nagrade i zahvalnost za njihova dela, ali i velika obaveza za koju će imati snage da je nose u budućnosti.
Dan državnosti 15. februar, ustanovljen je u znak sećanja na Sretenje 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na proglašenje prvog srpskog Ustava 1835. godine, kojim je označen početak savremene srpske države.
Za državni praznik proglašen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara. Srpska pravoslavna crkva Sretenje slavi 15. februara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here