Saša Adamović – dobrostojeće zemlje EU sve manje žele da prime zemlje koje imaju ekonomske probleme

0
222

Istoričar Saša Adamović ocenio je da dobrostojeće zemlje Evropske unije i njihovi građani sve manje žele da u svoje okrilje prime zemlje koje imaju ozbiljne ekonomske probleme.

Većina građana Evropske unije  protivi se proširenju Unije novim članicama u narednim godinama, dok istovremeno u zemljama kandidatima i dalje prevladava podrška članstvu u EU i uverenje da bi to bilo korisno.To je rezultat koji je  pokazalo najnovije istraživanje Eurobarometra . Istoričara Sašu Adamovića smo pitali kako komentariše rezultate ovog istraživanja.

Istraživanje Eurobarometra , u koje je bilo  uključeno i pet zemalja kandidata za članstvo u EU, pokazalo je da većina građana Srbije –  četrdeset dva  odsto, smatra da bi članstvo u EU bilo dobra stvar. Na pitanje da li misle da bi zemlja imala koristi od članstva u EU, u Srbiji je pedeset šest odsto građana odgovorilo pozitivno, a dvadeset devet odsto misli da to ne bi bio slučaj.

Gledano pojedinačno po članicama, proširenje Unije najveću podršku ima u Španiji gde je za – sedamdeset jedan odsto i u Poljskoj i Litvaniji –  šezdeset šest odsto stanovnika. Najveći protivnici proširenja Unije  su Finci,Francuzi, Nemci i Austrijanci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here