Mesec zaštite pčela

0
249

Tokom marta, Savez pčelarskih organizacija Srbije  i NALED organizovaće javnu kampanju „Mesec zaštite pčela”.

Tokom marta, Savez pčelarskih organizacija Srbije  i NALED organizovaće javnu kampanju „Mesec zaštite pčela”. Cilj je da se svi koji se bave pčelarstvom i poljoprivredom, zaštitom životne sredine ili su na drugi način zainteresovani za temu, uključe u javno-privatni dijalog i ukažu na probleme, izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela.

Srbija je zemlja sa najvećim brojem pčela po glavi stanovnika (jedna pčela na šest stanovnika). Oko dvadeset hiljada  pčelara posluje i uzgaja preko million tri stotine hiljada pčela koje godišnje proizvedu sedam hiljada tona meda. Međutim, dešavalo se da usled trovanja fond pčela padne i za petinu godišnje, a proizvodnja meda pala je sa dvanaest hiljada  tona u 2015.g. na sedam hiljada tona u 2017.g. Do trovanja pčela najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu.

Iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije naveli su da bi  izumiranje pčela za našu zemlju značilo direktan ekonomski gubitak od  sto četrdeset osam miliona evra godišnje. Ono što je još važnije jeste da su pčele najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Bez njih sa naše trpeze nestala bi kvalitetna i zdrava hrana i zato čuvanjem pčela čuvamo život.

Cilj kamanje je da se kroz unapređenje regulatornog okvira, jačanje kapaciteta inspekcija, edukaciju poljoprivrednika, privrede i lokalnih samouprava o opasnostima korišćenja pesticida, doprinese očuvanju pčelinjih zajednica. Kako je navedeno iz NALED-a  pčelarstvo je opterećeno značajnom birokratijom koja onemogućava rešavanje pitanja trovanja s obzirom na to da je za pomeranje košnica iz zone zaprašivanja potrebno pribaviti niz odobrenja. Takođe, problem je i manjak kapaciteta u inspekcijama nadležnim za pčelarstvo, a kada do trovanja dođe trošak dokazivanja putem analiza pada na pčelare zbog čega većina odustaje od daljeg postupka.

„Mesec zaštite pčela” se organizuje u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj, a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politke. Javne konsultacije u ovoj oblasti obeležiće niz okruglih stolova u Beogradu, Novom Sadu i u Čačku , a svi zainteresovani mogu dostaviti svoja rešenja i predloge za unapređenje zaštite pčela putem društvenih mreža i sajta www.jpd.rs.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here