Ana Brnabić se sastala sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom

0
94

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je tokom razgovora sa premijerom  Italije Đuzepeom Konteom, želju da ekonomska saradnja dveju zemalja, koja predstavlja najrazvijeniji deo ukupnih odnosa, bude dodatno unapređena u budućnosti.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izrazila je tokom razgovora sa premijerom  Italije Đuzepeom Konteom, želju da ekonomska saradnja dveju zemalja, koja predstavlja najrazvijeniji deo ukupnih odnosa, bude dodatno unapređena u budućnosti.  Brnabić je italijanskom kolegi poželela dobrodošlicu i izrazila mu zahvalnost na nedvosmislenoj podršci koju ta zemlja od samog početka pruža Srbiji u procesu evrointegracija, ali i na naporima Rima usmerenim na očuvanje stabilnog, bezbednog i prosperitetnog Balkana. Ona je ocenila da to  pokazuje visok stepen razumevanja Italije za naše pozicije i istakla da Srbija naročito ceni podršku Italije u trenucima kada se i sama Unija suočava sa unutrašnjim političkim izazovima.

Premijerka je izrazila uverenje da će strateško partnerstvo dveju zemalja, uspostavljeno pre deset godina, biti učvršćeno u budućnosti i da više nećemo govoriti o godinama, već o decenijama strateškog partnerstva. Brnabić je, govoreći o ekonomskim odnosima dveju zemalja, podsetila na to da je Italija već duže vreme prvo izvozno tržište Srbije, kao i drugi spoljnotrgovinski i uvozni partner.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog toga što je ukupna robna razmena Srbije i Italije tokom prošle godine prvi put premašila cifru od četiri milijarde evra.

U Srbiji posluje približno šest stotina italijanskih kompanija, koje zapošljavaju više od  dvadeset šest hiljada radnika, što je čini drugim najvećim stranim poslodavcem u našoj zemlji.

Konte je naveo da poseta Srbiji ima za cilj da potvrdi prijateljske odnose dveju zemalja, i podsetio na to da Srbija i Italija ove godine obeležavaju sto četrdeset godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Srbija je prva evropska zemlja koju je aktuelni italijanski premijer posetio u ovoj godini i prva u regionu koju je obišao od kada je preuzeo funkciju predsednika Vlade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here