U Srbiji sto petnaest hiljada dece živi u apsolutnom siromaštvu

0
109

Kancelarija UNICEF-a u Srbiji saopštila je da u Srbiji sto petnaest hiljada dece živi u apsolutnom siromaštvu, dok je dodatnih trideset koma dva odsto u riziku da padne ispod linije siromaštva. Samo polovina dece u Srbiji pohađa predškolsko obrazovanje, a kada su u pitanju najsiromašnija deca taj procenat je samo devet odsto, odnosno šest procenata kada su u pitanju deca iz romskih naselja, navedeno je u saopštenju.

Iz UNICEF-a su ukazali da je Srbija, i pored promene stavova prema deci sa smetnjama u razvoju i  invaliditetom, i dalje zemlja u kojoj su ova, a posebno deca sa kompleksnim ili teškim oblikom smetnji u razvoju, i dalje isključena.

Podaci pokazuju i da se gotovo šezdeset odsto devojčica iz romskih naselja uda pre 18-te godine života, da samo jedna petina romske dece pohađa srednju školu, a trideset dva odsto mladih možda neće moći da se zaposli. Istovremeno, iz UNICEF-a ocenjuju da je u Srbiji u prethodnom periodu napravljen značajan napredak u ostvarenju odredbi Konvencije o pravima deteta, jer kako je istaknuto, danas dete u Srbiji “ima veoma dobre šanse da preživi prvu godinu života, a gotovo sto odsto dece ima odlične šanse da pohadja osnovnu školu”.

U saopštenju je dodato da deca u Srbiji imaju relativno dobar pristup uslugama, mogu da koriste internet i digitalne tehnologije, dok verovatnoća da će nastaviti obrazovanje iznosi osamdeset devet odsto.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here