Analiza Fiskalnog saveta “Zašto privredni rast Srbije zaostaje”

0
139

U analizi Fiskalnog saveta “Zašto privredni rast Srbije zaostaje” ocenjeno je da korupcija, nepoštovanje vladavine prava, nedovoljna privatna i javna ulaganja, kao i loš obrazovni sistem su razlozi niskog privrednog rasta Srbije.

Autori istraživanja navode da je po ekonomskom razvoju i životnom standardu stanovnika Srbija pri samom dnu među evropskim zemljama. BDP po stanovniku Srbije upola je manji od zemalja Centralne i Istočne Evrope  i tek je na trećini nivoa razvijenih zemalja Zapadne Evrope. Iako bi trebalo da Srbija ove zaostatke postepeno nadoknađuje bržim privrednim rastom – to se ne dešava.

Naprotiv, zemlje Centralne i Istočne Evrope  su u prethodnoj deceniji imale osetno brži privredni rast u odnosu na Srbiju, pa su joj u ekonomskom razvoju dodatno odmakle.  BDP po stanovniku u Srbiji bio je na početku decenije na nivou od oko šezdeset dva odsto proseka zemalja Centralne i Istočne Evrope , a u 2017.g. pao je na ispod pedeset pet odsto .Srbija bi trebalo da ima osetno veće stope privrednog rasta ne samo od razvijenih zapadnoevropskih zemalja, već i od zemalja Centralne i Istočne Evrope  , budući da u ekonomskom razvoju znatno zaostaje za njima, smatraju u Fisklanom savetu.

Pošto je srednjoročni rast ovih zemalja trenutno oko četiri odsto, iz toga sledi da bi trend privrednog rasta Srbije trebalo da iznosi oko pet odsto, umesto sadašnjih tri do tri i po , navedeno je u analizi.

Javne investicije u Srbiji su u 2018. iznosile oko tri koma osam odsto BDP-a što nije dovoljno, jer je to znatno niže od uobičajenog nivoa javnih investicija drugih zemalja Centralne i Istočne Evrope  (koje iznosi oko četiri koma pet procenata BDP- a). Što je još gore, ni trenutna struktura javnih investicija u Srbiji nije zadovoljavajuća budući da se neuobičajeno veliki deo javnih ulaganja odnosi na kupovinu opreme za vojsku i policiju, koje nemaju znatan pozitivan uticaj na privredni rast, a premalo na ulaganja u infrastrukturu – naročito u zaštitu životne sredine, prosvetu i zdravstvo.

Autori su podvukli da privredni rast Srbije nije adekvatno porediti sa ekonomski razvijenim evropskim zemljama poput Nemačke ili Holandije, jer evropske zemlje na nižem nivou razvoja moraju da imaju znatno veće stope rasta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here