Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na godišnjoj Antares konferenciji

0
89

Predsednica Vlade Ana Brnabić je u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića zajedno  sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i predsednikom Skupštine AP Vojvodine Ištvanom Pastorom, prisustvovala godišnjoj Antares konferenciji.

Na konferenciji u institutu BioSens je predstavljen projekat izvođenja izgradnje zgrade Instituta BioSens.Tom prilikom, je obeležen i zvaničan početak rada BioSens biznis akceleratora, čiji je cilj da pomogne domaćem IT sektoru u razvoju sopstvenih proizvoda i usluga u oblasti poljoprivrede kroz konkretne finansijske grantove i programe treninga.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je naglasio da je BioSens uspeo da spoji dva važna pojma po kojima su Novi Sad i Vojvodina prepoznatljivi. To su poljoprivreda, koja je tradicionalno oslonac razvoja ovog područja, i informacione tehnologije.

Predsednica Vlade Ana Brnabić istakla je da je Srbija već pozicionirana kao centar regiona u digitalizaciji i inovacijama, kao i da je poljoprivreda oduvek bila veoma važna za Srbiju. Ona je rekla da je poljoprivreda grana privrede koja mora konstantno da se razvija, mora biti mogo efikasnija i naprednija kako bismo iskoristili sav njen potencijal. Šansa za to upravo leži  u korišćenju kapaciteta informacionih tehnologija. Institut BioSens je javni istraživačko-razvojni institut koji je posvećen razvoju i primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u biosistemima sa posebnim akcentom na primenama u poljoprivredi. Njegov najznačajniji projekat je Antares sa budžetom od dvadeset osam miliona evra, od kojih će pedeset odsto biti uloženo u novu zgradu i savremene laboratorije.

U okviru Instituta nalazi se i Centar digitalne poljoprivrede Srbije koji kroz platformu Agrosens omogućava da mobilni telefon postane nov alat kroz koji se razmenjuju pravovremene, geografski precizne i relevantne informacije o aktivnostima poljoprivredne proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here