Penzioneri tuže sudije Ustavnog suda

0
135

Udruženje sindikata penzionera Srbije podneće krivičnu prijavu protiv sudija Ustavnog suda Srbije, jer nakon pet godina još uvek nije razmotrena inicijativa o oceni ustavnosti Zakona o privremenom umanjenju penzija.

Ovaj Zakon bio je na snazi od oktobra 2014. do 2018. godine, a početkom februara ove godine Udruženje je Ustavnom sudu uputilo dopis po treći put u kojem zahteva da im se jasno predoči da li je privremeno umanjenje penzija bilo zakonito.U slučaju da su oštećeni, penzioneri bi znali da li imaju mogućnost i osnov da traže povraćaj novca do punog iznosa penzija.

S druge strane, Ustavni sud imao je rok da se izjasni do 15. aprila, ali do danas, odluka suda po tom pitanju nije donesena.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera, Miša Radović, je objasnio da su penzije imovina penzionera kojih se oni neće odreći, te da po ko zna koji put ukazuju na neustavnost i nezakonitost tog zakona.

Kako je Radović dalje istakao, svaki penzioner sa penzijom većom od  dvadeset pet hiljada dinara pretrpeo je materijalnu štetu u visini od dve do sedam hiljada evra bez kamate.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here