Zorana Mihajlović: Nema razvoja Srbije bez dobrih, obučenih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnika

0
100

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručila je povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, da nema razvoja Srbije bez dobrih, obučenih, kvalitetnih i dobro plaćenih radnika.

Mihajlović je, takođe, ukazala na to da nema nijednog velikog infrastrukturnog projekta bez vrhunskih inženjera i vrhunskih radnika, dodavši da Dan rada ne treba da bude jedni dan kada treba da se setimo radničkih prava.

Ona je podvukla da svi poslodavci i država na radničkim pravima treba da rade i poboljšavaju ih svih trista šezdeset pet dana u godini, kao što i radnici prvenstveno zbog sebe treba stalno da se usavršavaju i da povećavaju svoju efikasnost.

Potpredsednica Vlade je istakla da smo svi radnici, svi smo na istom zadatku i imamo isti cilj, da Srbija bude što bolje mesto za život.

Sa svoje strane Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” ove godine Međunarodni praznik rada obeležili su protestom pod parolom “Veće plate – za opstanak i ostanak”. Dve reprezentativne sindikalne centrale su navele  da su htele da se na protestu čuje glas za bolji i pravičniji svet, za odbranu prava radnika, za veće plate, za više radnih mesta, za ostanak i perspektivu mladih. Udruženi sindikati “Sloga” i predstavnici Vojnog sindikata Srbije, nisu učestvovali u prvomajskom protestu.

U Srbiji se Praznik radaj obeležava i prvomajskim urancima pa je tako bilo i ovog prvog maja. Prvi maj se inače,  obeležava u znak sećanja na generalni štrajk u Čikagu 1. maja 1886.g. kada je došlo do sukoba i masovnih radničkih demonstracija. U znak sećanja na tu borbu za prava radnika, Kongres Druge internacionale pozvao je 1889. godine na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here