Održan okrugli sto „Inovacije u poljoprivredi-put ka održivom razvoju“

0
129

U okviru 86. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević obratio se na okruglom stolu „Inovacije u poljoprivredi-put ka održivom razvoju“.

Ovaj događaj bio je posvećen realizaciji međunarodnog projekta Agrino, koji je sufinansiran iz Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska- Srbija 2014-2020. Vuk Radojević je podsetio da, osim Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, koji je po prvi put vodeći partner u jednom međunarodnom projektu, u partnerskom odnosu za njegovu realizaciju su Županija Čongrad u Mađarskoj, Institut za ratrstvo i povrtarstvo, kao i Fond za evropske poslove u Novom Sadu.

Direktorka Fonda Evropski poslovi Vidosava Enderić istakla je da je glavni cilj ovog projekta sticanje znanja, ali i njegova održivost. Edukacijom ruralnog stanovništva, uz primenu savremene proizvodnje, postiže se da oni povećaju proizvodnju u svojim okućnicama, a samim tim doprinesu rastu životnog standarda.

Direktorka novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarsvo dr Svetlana Belešević Tubić je ovom prilikom istakla “da bi održiva privreda Srbije mogla da funkcioniše, potrebno je da privreda bude zasnovana na znanju i inovativnosti”. Ona je i naglasila da je upravo to i glavna tematika ovog projekta, odnosno da sve ono što su rezultati istraživanja kada je Institut u pitanju, bude preneseno u praksu do krajnjeg korisnika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here