Dan Ćirila I Metodija obeležen je u našem gradu pod okriljem organizacije “Svetosavlje”

0
98

Dan Ćirila I Metodija, koji je od ove godine i državni praznik,  po prvi put je obeležen i u Zrenjaninu,u Baroknoj Sali gradske kuće, pod okriljem organizacije „Svetosavlje“, a u saradnji sa Gradom Zrenjaninom.

24.maj, Dan Ćirila i Metodija je dan slovenske pismenosti i kulture, čiji su utemeljivači upravo slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice. Ovaj dan organizacija “Svetosavlje” obeležila je skupom u Baroknoj Sali gradske kuće. Moderator skupa bio je predsednik organizacije Dragan Vidaković, a učesnici istoričar Slobodan Milin, novinar Aleksandar Gajšek i Aleksandra Ninković Tašić, predsednik Obrazovno istraživačkog društva “Mihajlo Pupin”. Skup je organizovan u saradnji sa Gradom Zrenjaninom te se prisutnima obratio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, koji je istakao da je veoma važno da čuvamo svoj jezik i svoje pismo jer oni predstavljaju naš identitet i da se koristeći strane reči i izraze udaljavamo od svog identitete.

Organizaciji Svetosavlje je Dan Ćirila i Metodija i ranije bio veoma važan datum, a pogotovo su zadovoljni činjenicom da je on uvršten u red državnih praznika.

Aleksandra Ninković Tašić je na skupu predstavila svoju knjigu “Zvezdobrojci” u kojoj se nalaze price o trojici velikih srpskih naučnika Mihajlu Pupinu, Nikoli Tesli i Milutinu Milankoviću. Ona je rekla da je obeležavanje Dana Ćirila i Metodija povod da se svi setimo koliko nam je prosvetiteljstvo važno i koliko nam je važna pismenost duha.

Dan Ćirila i Metodija, kao državni praznik slaviće se radno, a državni praznik postao je nakon što je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji. Inicijativa je potekla iz Ministarstva kulture,a predlog Vladi podnelo je Ministarstvo rada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here