Miladin Ševarlić o izmenama zakona o bezbednosti hrane

0
136

Narodni poslanik prof.dr Miladin Ševarlić ocenio je da posle usvajanja izmena  Zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti hrane nivo zaštite potrošača u Srbiji neće biti povećan.

U  Skupštini je pre dva meseca poslanik prof.dr Miladin Ševarlić postavio pitanje kako imamo nultu toleranciju na GMO, kada uopšte nema kontrole zasada uljane repice, kukuruza, soje i šećerne repe, ali odgovor na pitanje nije dobio. U međuvremenu su usvojene izmene  Zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti hrane sa ciljem da se obezbedi visok nivo zaštite života i zdravlja potrošača, kao i efikasno funkcionisanje unutrašnjeg i međunarodnog prometa hrane. Prof. Ševarlića smo pitali  da li misli da će nivo zaštite sada , posle usvojenih izmena biti povećan.

Iz Ministarstva poljoprivrede su objasnili da sporni član zakona ne tretira niti reguliše GMO ili GM hranu. Kako je navedeno GM hrana je samo navedena u zakonu kao vrsta hrane koja teorijski postoji.Prema tumačenju ministarstva  ta hrana se reguliše u skladu sa posebnim zakonom, a to je Zakon o GMO, koji brani i proizvodnju i promet genetički modifikovanih organizama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here