Uroša Kršić: SRS za još jaču profesionalnu vojsku

0
227

Član Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke Uroša Kršić je izjavio da bi se Srpska radikalna stranka mogla založiti za  još jaču profesionalnu vojsku kao i za članstvo u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti .

Srbija treba da razmotri mogućnost obnove služenja vojnog roka jer je aktuelni koncept profesionalne vojske na velikim kadrovskim iskušenjima zbog čega je sve teže obezbedniti popunu rezerve ali i aktivnih jedinica, a najbolji model za to je onaj koji se primenjuje u Norveškoj, Švedskoj ali i u Kini. U tim zemljama se svi vojno sposobni mladići  i devojke uvode u vojnu evidenciju ali se na služenje poziva samo manji broj onih za koje se proceni da bi bili motivisani za vojnu službu. Da li je ovakvu najavu moguće realizovati, pitali smo člana Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke Uroša Kršića.

Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Milan Gujanica, je rekao  pre izvesnog vremena da je vraćanje vojnog roka političko i ekonomsko pitanje.On je naveo da odluka ne može biti doneta bez uvažavanja svih faktora koji na nju utiču. Uvođenje obaveznog služenja vojnog roka,prema njegovim rečima, nije predviđeno u 2020. godini i sva druga tumačenja su proizvoljna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here