Afrička kuga svinja u Slovačkoj

0
252

Udruženje evropskih farmera i zadrugara – Kopa Kogeka je objavilo da se afrička kuga svinja pojavila i u Slovačkoj.  Kako je saopšteno iz ovog udruženja, veterinarska inspekcija obavestila je o izbijanju afričke svinjske kuge u selu u istočnoj Slovačkoj, u blizini mađarske granice. Afrička svinjska kuga takođe je prisutna u Mađarskoj, u populaciji divljih svinja.

Epidemija je otkrivena u dvorištima malih uzgajivača, na području gde nema velikih farmi svinja. Utvrđena su četiri sumnjiva slučaja, međutim iako je samo jednom potvrđen virus Afričke kuge svinja, one su usmrćene na sva četiri gazdinstva. Kako bi se sprečilo širenje zaraze, naložena je i eutanazija svinja na području od radijusa od tri kilometra oko izbijanja. Postavljena je i zaštitna zona, a pod nadzorom je i područje od deset kilometara od žarišta.

Podseća se i da je u Bugarskoj otkrivena još jedna epidemija afričke svinjske kuge na farmi svinja u blizini grada Ruse, na severoistoku te zemlje. Virus, smrtonosan za svinje, otkriven je tokom jula i predstavlja već devetnaesti takav slučaj na farmama ili gazdinstvima u Bugarskoj. Stručnjaci su naveli da bi zbog vrlo zarazne bolesti čak pet stotina hiljada svinja moglo biti podvrgnuto eutanaziji.

Virus Afričke svinjske kuge širi se sa životinje na životinju, na veće udaljenosti vozilima i ljudima, a prenosioci mogu biti i insekti i glodari, pa i upotrebom opreme koja nije dezinfikovana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here