Anketa – Zrenjaninci o doniranju organa

0
63

U Srbiji na milion stanovnika imamo samo 3 donora, a na transplantaciju organa čeka oko 1000 pacijenata. Zrenjanince smo pitali da li bi donirali svoje organe?

Najduža je lista čekanja za bubreg, koji iščekuje oko 780 pacijenata, jetru čeka 42, a srce 39. Izmenama Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima usvojenim jula prošle godine zaveštanje organa regulisano je pretpostavljenom saglasnošću što podrazumeva da se svi punoletni građani naše zemlje, u slučaju moždane smrti smatraju potencijalnim davaocima organa ukoliko se nisu izjasnili suprotno Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja. Iz ovih razloga donorske kartice više nisu potrebne, ali je i dalje neophodno da građani sa svojom odlukom upoznaju najbliže članove porodice, jer je i dalje neophodna njihova saglasnost kako bi se organ osobe koja je doživela moždanu smrt upotrebili za lečenje drugih ljudi transplantacijom. I pored izmena zakona rezultati su poražavajući s obzirom da je od početka godine samo šest porodica dalo saglasnost da se presade organi njihovih srodnika.

Zbog poražavajućih rezultata po pitanju donorstva u našoj zemlji Ministarstvo zdravlja je sa Hemofarm fondacijom pokrenulo kampanju “I ja sam donor. Jer navijam za Srbiju” u koju su se uključili naši najbolji sportisti Ivana Španović, Maja Ognjenović, Dejan Stanković, Dejan Savić, Branko Lazić, Dragan Škrbić i Zoran Tošić koji pozivaju sve da svojim aktivizmom doprinesu širenju istine, borbi protiv predrasuda, povećanju broja donora i spašavanju života ljudi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here