Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao manifestaciji Slovačkih narodnih svečanosti

0
126

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je u subotu, 10. avgusta, centralnoj manifestaciji Slovačkih narodnih svečanosti pod nazivom ”100 godina sa narodom, u narodu, za narod”.

Manifestacija je održana u Slovačkom vojvođanskom pozorištu, uz prisustvo zvaničnika Srbije i Slovačke. Prisutnima su se obratili predsednik Opštine Bački Petrovac Srđan Simić, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, premijer Slovačke Peter Pelegrini i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Prema rečima premijera Slovačke Petera Pelegrinija, Slovačke narodne svečanosti predstavljaju proslavu slovačkog identiteta. On je naglasio da Slovaci čuvaju svoju kulturu i tradiciju, jezik i pismo, ostajući pri tome lojalni građani Srbije i rekao je da su odnosi Srbije i Slovačke na izuzetno visokom nivou, zahvalivši se na tome što je Slovacima omogućeno da neguju svoju kulturu.

Slovačke narodne svečanosti počele su u nedelju 4. avgusta u Bačkom Petrovcu otvaranjem izložbe ”Iz riznice našeg slovačkog stvaralaštva” i izložbe ”Stogodišnjice”, nakon čega su predstavljene i umetničke fotografije Igora Bovdiša ”Petrovac u fokusu”, a trajali su do nedelje 11. avgusta, na više lokacija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here