Predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec u prvoj zvaničnoj poseti našoj zemlji

0
191

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se sa predsednikom Vlade Slovenije Marjanom Šarecom, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Premijeru Slovenije priređen je svečani doček ispred Palate Srbija, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije i intoniranje himni dveju zemalja. Nakon toga, usledio je tet-a-tet sastanak dva premijera, a zatim i razgovor delegacija dveju zemalja. Predsednica Vlade je ocenila da Srbija i Slovenija imaju dobre političke i ekonomske odnose, naglasivši da ta zemlja kontinuirano podržava evrointegracije Srbije.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare iskazala zahvalnost Sloveniji na toj podršci, ali i na tome što je jak zastupnik politike proširenja Evropske unije.Ona je dodala da nikada nismo imali posebna uslovljavanja od strane Slovenije kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja, a imali smo uvek veliku tehničku podršku. Premijerka je, navodeći da Srbija i Slovenija nemaju mnogo otvorenih pitanja, prenela da je na sastanku razmotren i predlog da se organizuje zajednički privredni forum jer ekonomska saradnja dveju zemalja beleži kontinuirani rast.

Brnabić je poručila da očekuje rast srpskih investicija u Sloveniji, koje trenutno prevazilaze vrednost od tri stotine miliona evra, uz napomenu da u toj zemlji posluju “Nektar”, “Komtrejd”, “Delta” i druge kompanije.

Marjan Šarec je rekao da Slovenija kao poznavalac, ali pre svega kao prijatelj regiona, veoma dobro poznaje i razume probleme, i zato će nastaviti da podržava proširivanje EU na Zapadni Balkan.

Premijer Slovenije je naveo i da dve zemlje imaju i dobru policijsku saradnju kada je reč o upravljanju migracijama, navodeći da su migracije problem EU, a stav Slovenije je da ako ga svako na svoj način bude rešavao, neće se daleko stići. Šarec je naglasio da će se dve strane potruditi da pripreme zajedničku sednicu vlada u dogledno vreme, jer je to prilika da se pregleda šta je učinjeno i šta tek treba da se uradi, da se  vidi gde nam možda nešto ne ide od ruke i da se dogovorimo kako dalje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here