Predsednica Brnabić: Postoji prostor za unapređenje saradnje Srbije i Španije

0
104

Predsednica Vlade Ana Brnabić je izjavila u Santanderu da postoji prostor za unapređenje saradnje Srbije i Španije i da se preduzimaju koraci kako bi se ta saradnja pospešila u mnogim oblastima.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je izjavila u Santanderu da postoji prostor za unapređenje saradnje Srbije i Španije i da se preduzimaju koraci kako bi se ta saradnja pospešila u mnogim oblastima. Brnabić je u obraćanju novinarima, nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova te zemlje i novim šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, istakla da je zato važno da Beograd krajem ove ili tokom naredne godine poseti premijer te zemlje, što se nikada do sada nije desilo.

Ona je istakla da je na sastanku najviše bilo reči o bilateralnim odnosima, prenevši da je ocenjeno da postoje velike mogućnosti za jačanje saradnje, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Brnabić je ujedno najavila da će u oktobru, u Madridu, biti održan preduzetnički forum Srbija–Španija.

Premijerka je prenela da je nezaobilazna tema sastanka bilo i pitanje Kosova i Metohije, uz napomenu da je Borel, kao ministar spoljnih poslova Španije, zastupao stavove te zemlje – a to je nepriznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti “Kosova”. Prema njenim rečima, krajem oktobra ili početkom novembra, ako dobije potvrdu Evropskog parlamenta kao visoki predstavnik EU, Borel će zastupati stavove Unije.

Stav EU, kako je objasnila, neutralan je po pitanju nezavisnosti “Kosova” jer nema konsenzusa među njenim članicama.

Premijerka Brnabić je dodala da je Borelu skrenula pažnju na dve stvari koje su važne iz našeg ugla – a to je Briselski sporazum na kojem je i potpis visokog predstavnika i za čiju je  implementaciju EU garant, a koji Priština nije primenila šest godina nakon potpisivanja. Druga stvar su, kako je ukazala, takse koje je Priština uvela, a koje su direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala sa EU.

Prema njenoj oceni, to su dva osnovna pitanja koja se tiču vladavine prava i mogućnosti i moći Evropske unije da pokaže i na svom primeru da je vladavina prava zaista važna.

Brnabić je istakla da na sastanku nije bilo reči o tome kada bi dve strane mogle da se vrate za pregovarački sto.

Tokom susreta je bilo reči i o procesu daljeg proširenja EU, pri čemu je predsednica Vlade objasnila da je Španija pristalica agende proširenja, podržava Srbiju u tom procesu i vidi nas kao najvažniju zemlju Balkana i stub regionalne stabilnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here