Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Češke Milošem Zemanom

0
112

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je češkog predsednika Miloša Zemana upoznao sa teškoćama sa kojima se Beograd suočava na evropskom putu i u odnosima sa Prištinom i da mu je preneo uverenje da će Srbija naći način da sačuva svoje državne interese i u isto vreme, obezbedi bolji život za građane.

Predsednik Vučić je rekao da je bilo reči i o bilateralnim odnosima i ukazao da je robna razmena od 2008. godine sa Češkom utrostručena i da sada iznosi više od milijardu dolara.

Aleksandar Vučić je rekao da je češkom predsedniku preneo zahvalnost zbog njegovog stava o Kosovu i zbog toga što ne krije da iskreno voli Srbiju i srpski narod i dodao da su retki takvi prijatelji Srbije.

Predsednik  je dodao da u Srbiji, posebno u Beloj Crkvi i u nekim drugim mestima, živi i određen broj pripadnika češke zajednice koji su “divni ljudi koji vole Srbiju”. On je rekao da je zadatak Srbije da za njih uradi što više može da im omogući što bolje uslove za život.
Predsednik Miloš Zeman je izjavio da se iskreno zalaže za prijateljstvo srpskog i češkog naroda i ponovo nagovestio da će postaviti pitanje da li je moguće preispitivanje češkog stava o nezavisnosti Kosova. Na zajedničkoj konferenciji za novinare Zeman nije direktno odgovorio na pitanje može li se očekivati da Češka revidira svoj stav o nezavisnosti Kosova rekavši da nije diktator i da će na savetovanju o Ustavu, za mesec dana, postaviti pitanje da li bi to bilo moguće.

On je rekao da mu je “drago što je ministar Metnar već izjavio da je greška što je priznata nezavisnost Kosova”. Zeman je rekao i da “svaki političar treba prvenstveno da brani interese svoje države a ne da bude marioneta bilo koje strane vlasti”.
Povodom stava o vojnoj neutralnosti Srbije češki predsednik je rekao da Srbija kada postane članica EU neće biti jedina koja nije u NATO.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here