Ministar Trivan razgovarao sa poslanicima neformalne Zelene poslaničke grupe

0
114

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je razgovarao sa poslanicima neformalne Zelene poslaničke grupe, u okviru dvodnevnog tematskog seminara na Zlatiboru, o najvažnijim aktuelnim pitanjima u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je tom prilikom ukratko izložio rezultate koje je Ministarstvo postiglo tokom svog dvogodišnjeg rada, pri čemu je ukazao na brojne aktivnosti koje se preduzimaju kako bi Srbija postigla značajan napredak ka postizanju evropskih i svetskih standarda u oblasti zaštite životne sredine.On je naglasio da u Srbiji danas nema lokalne samouprave koja nije spremna da rešava lokalne ekološke probleme.

Poslanici su ministru uputili brojna pitanja u vezi sa zaštitom voda, pošumljavanjem, sečom šuma u zaštićenim područjima, nesanitarnim deponijama, uticajem malih hidroelektrana na životnu sredinu i biodiverzitet, ulogom lokalnih samouprava, pregovaračkom pozicijom i drugim problemima, a na koja su dati iscrpni i konkretni odgovori.

Ministar je obavestio poslanike da se Nacrt pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 nalazi u proceduri razmatranja drugih ministarstava, dodajući da se očekuje da se pred Vladom nađe u oktobru, a da se do kraja godine uputi Evropskoj komisiji, čime će se steći pretpostavke za otvaranje tog poglavlja.

Trivan je poručio da su dobrodošle i dragocene sve inicijative poslanika koje će pružiti podršku unapređenju stanja životne sredine u Srbiji, i podstaći komunikaciju i veće angažovanje lokalnih samouprava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here