Predsednik Vučić uputio čestitku predsedniku Kine Si Đipingu

0
106

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uputio čestitku predsedniku Narodne Republike Kine Si Đinpingu povodom 70-godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine, uz najbolje želje kineskom narodu, sa kojim nas veže čelično prijateljstvo, da nastavi putem svestranog napretka, sledeći mudro liderstvo.

U čestitki je, između ostalog navedeno: „Srbija pozdravlja sve uspehe koje Kina postiže od Dana osnivanja 1. oktobra 1949. godine. Pod vizionarskim rukovodstvom njenih lidera,uz snažno jedinstvo Komunističke partije Kine, Vaša divna zemlja je u poslednjih sedam decenija, uprkos brojnim izazovima na unutrašnjem i međunarodnom planu, izrasla u jednog od najuvažavanijih partnera u svetu, koji doprinosi očuvanju mira i stabilnosti, kao i globalnom razvoju.

Dozvolite mi, Ekselencijo, da izrazim svoje duboko poštovanje prema Vama i drugim velikim kineskim liderima, jer su svi uspesi Kine u poslednjih sedam decenija rezultat Vaše i njihove promišljenosti, znanja, hrabrosti i čvrste vere u narod i svoje ideale. Svojim razvojem u samo sedamdeset godina, Kina je pokazala svetu kako se upornošću, radom i posvećenošću rukovodstva od nerazvijene zemlje izgrađuje ekonomska sila, pionir u infrastrukturnim poduhvatima i predvodnik u oblasti inovacija, modernih tehnologija i svemirskih istraživanja.

Istovremeno, Kina je jedan od najboljih primera kako se, na miran i dostojanstven način, brani sopstveni integritet i državni suverenitet i rešavaju istorijski sporovi. Uveren sam da će, uz Vaše liderstvo u uspešnom sprovođenju reformi, sa ciljem izgradnje socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, Kina uskoro ostvariti i veliki kineski san na dobrobit celog sveta.

Izuzetno sam ponosan na činjenicu da su odnosi naših dveju zemalja dostigli najviši nivo u istoriji, upravo sada kada imam čast da budem predsednik Srbije, i time jedinstvenu priliku da, zajedno sa Vama, ulažem napore ka daljem obogaćivanju svestranog strateškog partnerstva.

Radujem se što je Srbija deo vizionarske inicijative „Pojas i put“, koja svojim širenjem nudi mogućnosti daljeg napretka celom svetu, što potvrđuje i sve veći broj zemalja koje joj se priključuju.

Koristim ovu priliku da još jednom ponovim posebnu zahvalnost Narodnoj Republici Kini na pomoći u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao pitanju od suštinskog državnog i nacionalnog interesa. Imajući u vidu njen ugled i uticaj u svetu, izuzetno cenimo razumevanje Kine, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama.

Istovremeno, želim da Vam ponovim odlučnu i nedvosmislenu podršku Srbije politici „jedne Kine“-  naveo je  u čestitki predsednik Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here