Lav Pajkić – Veći broj medija doprinosi boljoj i objektivnijoj slici o našem društvu

0
91

Novinar Lav Pajkić je izjavio da je dobro da imamo veći broj medija jer se na takav način doprinosi i boljoj  i objektivnijoj  slici o našem društvu.

Prema podacima Udruženja novinara Srbije od oko dve hiljade dve stotine medija koji su registrovani u APR-u, ugašeno je pet stotina četrnaest  medija, a skoro polovinu – dve stotine četrdeset čine štampani, sto četrdeset osam su portali, a sto dvadeset su elektronski mediji. Sa druge strane broj registrovanih medija u Srbiji poslednjih godina je u porastu – početkom prošle godine bilo ih  je dve hiljade trideset četiri, dok je četiri godine ranije  u Registar medija bilo upisano nešto preko hiljadu četiri stotine. Da li ovoliko veliki  broj glasila može da doprinese i kvalitetnom informisanju u Srbiji, bilo je pitanje koje smo postavili novinaru Lavu Pajkiću.

Srbija, inače, izdvaja izuzetno velika sredstva iz budžeta za medijsku sferu, ali potpuno netransparentno i selektivno. U zakonima država se obavezala da će u medijsku sferu, osim u izuzecima, finansijski intervenisati kroz konkursno sufinansiranje javnog interesa. Međutim, ona izdvaja enormna sredstva i na druge načine – putem javnih nabavki, promocija ili oglašavanja i to na potpuno deregulisan način, čime se bavio i Savet za borbu protiv korupcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here