Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu

0
156

2. oktobar Dan oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu obeležen je polaganjem venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu I spomen-kosturnicu borcima Crvene Armije. Prisutan je bio I Ivan Starostin, prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

75 godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu počela je prijemom u kabinetu gradonačelnika za prvog sekretara ambasade Ruske federacije u Srbiji Ivana Starostina, predstavnike Garnizovan Vojske srbije u Zrenjaninu i predstavnike Gradskog odbora SUBNOR-a. Domaćin prijema bio je gradonačelnik Zrenjanina sa svojim saradnicima, zamenikom Sašom Santovcem I pomoćnikom Simom Salapurom. Nakon prijema I svečane akadameije položeni su venci na spomenik Žarku Zrenjaninu I na spomen-kosturnicu Crvenoarmejcima. Nakon intoniranja himne “Bože pravde” vence na spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Srednjebanatskog upravnog odbora, Grada Zrenjanina, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, SUBNOR-a, gradskog odbora SNS, kao I prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji. Nakon toga delegacije su položile vence I na spomen-kosturnicu borcima Crvene armije na Bagljašu. Nakon polaganja venaca prvi sekretar ruske ambasade Ivan Starostin čestitao je praznik I zahvalio se Zrenjanincima na brižnom odnosu prema spomen-kosturnici borcima Crvene armije I na očuvanju sećanja na njih, kao I na vaspitanju najmlađih sugrađana u tom smeru.

U ranim jutarnjim časovima 2. oktobra 1944. godine čula se pucnjava u gradu jer su vođene borbe na prilazima i u predgrađima Zrenjanina, a već oko 14 časova u grad su ušle prethodnice Crvene armije i banatskih partizanskih odreda, a neprijateljska vojska se povlačila prema Aradcu  i Tisi, gde je planirala da organizuje odbranu. Glavnina Crvene armije ušla je u grad oko 17 časova pod komandom maršala Tolbuhina. Sutradan, 3. oktobra, oko 10 časova održana je prva sednica Narodnooslobodilačkog odbora, koji preuzima vlast u gradu, a za prvog predsednika izabran je Đorđe Marinković, otac narodnog heroja Sonje Marinković. Istog dana Narodnooslobodilački odbor Petrovgrada uputio je građanima proglas u kome  je pisalo:„Građani, Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi uz pomoć bratske Crvene armije oslobodili su Petrovgrad od krvave fašističke tiranije. Narodnooslobodilački odbor preuzima današnjim danom svu upravnu vlast i garantuje nacionalnu i versku ravnopravnost, ličnu imovinu i slobodu misli“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here