Održana promocija pjesničkog staralaštva i knjiga poezije Slobodana Jovića

0
199

Udruženje književnika Republike Srpske podružnica u Bijeljini organizovalo je sinoć promociju pjesničkog staralaštva i knjiga poezije Slobodana Jovića ,,Strah od savršenstva” i ,,Podneblje”.  Jović je dobitnik više nagrada , među kojima i nagrade Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Pjesme Slobodana Jovića su u suštini antiglobalistčke, ali je njegov stalni motiv i priroda kao utočište i bijeg od problema koje donosi savremeni način života. Moderna tehnologija i savremena ljudska težnja da u toj sferi postigne savršenstvo  izaziva strah, jer dovodi do otuđenja među ljudima i gubitka empatrije, smatra Jović.

Kada govori o nagradama Jović ističe da ih nije dobio on nego njegove knjige i pjesme. Među njima je nagrada Fonda ,,Branko Ćopić” Srpske akademije nauka i umjetnosti , Godišnja nagrada Udruženja književnika RS i Nagrada ,,Slovo Podgrmeča”. Sve nagrade je pokupila upravo knjiga Strah od savršenstva

U zbirkama ,,Priča o očovječenju,”  2009,  ,,Prostor molitve” 2010, ,,Privid lebdenja” 2012, te ,,Podneblje” i  ,,Strah od svršenstva”  2018. pjeva  o svakodnevnim radostimai teškoćama. Teme su jabuka, šljiva, kruška mačka, golub ili mrav. Trenutno radi na novom rukopisu, ali je , kaže daleko od toga da ga objavi. Jović živi u Tobutu , opština Lopare i po zanimanju je učitelj. U obraćanju publici je rekao kako cijeli život čeka preokret u životu i pojave kao što su emotivno smirenje, ženidba i početak vlastitog biznisa pa makar to bilo i uvećanje stočnog fonda. Izdavač ,,Podneblja” je Udruženje književnik RS, a ,,Straha od savršenstva” je kraljevačka ,,Pobjeda”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here