Jesenja sjetva strnih žita biti obavljena kvalitetno i na vrijeme

0
110

Na semberskim njivama ovih dana, intenzivna je jesenja sjetva. Lijepi sunčani dani idu na ruku poljoprivrednicima pa će jesenja sjetva strnih žita biti obavljena kvalitetno i na vrijeme. Prema informacijama Odjeljena za poljoprivredu strnim žitima će ove jeseni pripasti sedam odsto više površina u odnosu na prošlu godinu. Pšenica će biti zasijana na 13.300 hektara. Za sjetvu pšenice treba obezbijediti  3.000 tona sjemena, oko 8.500 tona vještačkog đubriva i oko 2.600 tona dizel goriva.

Sunčani oktobar koji je optimalnim rokom predodređen za sjetvu pšenice, koriste semberski ratari kako bi zaorali sjeme. Pribojavaju se da sušna jesen ne potraje i nakon sjetve, što bi osporilo klijanje i nicanje usjeva, prijala bi kažu zasijanim oranicama dobra kiša s obzirom da zemljište u sjetvi oskudijeva vlagom. Na području Semberije smjenjuju se uglavnom dvije kulture, pa na parcelama sa kojih su skinuli kukuruz, ratari vrše sjetvu pšenice.

Obrada zemlje nije zahtjevna, osavremenila se poljoprivredna mehanizacija pa se na njivama postiže bolji učinak za kratko vrijeme. Sve je za sjetvu pripremio i Petar Dragojlović iz Amajlija. Pšenicu će kaže sijati na oko 110 dunuma, zbog nemogućnosti prijave zemlje koju obrađuje pod arendu, na 80 odsto parcela sijaće takozvanu “ambarušu”, dok će na 20 odsto površine zagospodariti deklarisano sjeme pšenice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here