Više novca za grejanje tokom ove zime

0
112

Građani koji koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas ili lož ulje će izdvojiti najviše novca za grejanje tokom ove zime.

Agencija za energetiku Srbije je saopštila da će građani po tom osnovu izdvojiti za grejanje u proseku između sto dvadeset i sto dvadeset osam hiljada dinara po stambenoj jedinici od šezdeset kvadratnih metara.To državno telo je procenilo da će za dogrevanje prostora na dvadeset stepeni Celzijusa tokom šesnaest sati i tokom sto osamdeset dana grejne sezone bolje prolaziti ljudi koji se greju termoakumulacionim pećima, ali samo u slučaju da koriste jeftiniju, noćnu tarifu. U tom slučaju bi za grejanje izdvajali oko četrdeset osam hiljada dinara, ali bi se račun uvećao za četrdeset četiri odsto u slučaju da se preko dana dogrevaju dva sata.

Građanima koji se greju na pelet godišnji troškovi iznose oko šezdeset hiljada dinara, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Prema prosečnoj ceni prirodnog gasa u Srbiji, za grejanje tokom cele zimske sezone trebaće se izdvojiti četrdeset dve hiljade dinara, a nešto viši su troškovi grejanja na ugalj – od četrdeset osam do pedeset dve hiljade dinara.

Najniže troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama -na primer četiri hiljade šest stotina pedeset dinara po kubiku i ukoliko imaju novije peći čija je efikasnost veća. U tom slučaju im je za nabavku goriva potrebno trideset osam hiljada tri stotine dinara za sezonu. Značajno veće troškove, oko šezdeset dve hiljade , imaće domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo i imaju peći niže efikasnosti.

Agencija je napomenula da navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije i dodaje se da su cene lož ulja za u odnosu na prethodnu sezonu niži oko osamnaest odsto i propan butan gasa za pet odsto, a da ostale cene nisu bitno promenjene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here