Predsednik Vučić primio predsednika Vlade Kraljevine Lesoto Tomasa Tabanea

0
149

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je primio predsednika Vlade Kraljevine Lesoto Tomasa Tabanea i izrazio zadovoljstvo što je politički dijalog Srbije i Lesota intenziviran, kako to i priliči dvema prijateljskim zemljama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je primio predsednika Vlade Kraljevine Lesoto Tomasa Tabanea i izrazio zadovoljstvo što je politički dijalog Srbije i Lesota intenziviran, kako to i priliči dvema prijateljskim zemljama. Predsednik Vučić je zahvalio premijeru Tabaneu na podršci Lesota teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, pokazanu odlukom da prošle godine povuče priznanje tzv. Kosova, dodavši da se nada da će ta podrška i dalje biti izražena u međunarodnim organizacijama. Premijer Tabane je rekao da je podrška Lesota Srbiji bezuslovna, opredeljena poštovanjem odluka UN.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija, prema Lesotu i drugim afričkim zemljama, baštini nekadašnju jugoslovensku politiku prijateljstva. On je, s tim u vezi, podsetio na to da je 25. maj proglašen za Dan prijateljstva sa narodima Afrike, kako bi Srbija i na taj način pokazala spremnost da jača političke, ekonomske, kulturne i druge veze sa afričkim zemljama.

Dvojica sagovornika su razmotrili moguće oblasti saradnje Srbije i Lesota u skladu sa prioritetima obeju zemalja, te je ustanovljeno da najveće mogućnosti postoje u poljoprivredi, rudarstvu i turizmu, kao i u oblasti odbrane. Takođe su razmotrene mogućnosti za pružanje medicinske i humanitarne pomoći ranjivim grupama stanovnika Lesota.

Kada je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, predsednik Vučić je izrazio spremnost da za studente iz Lesota budu obezbeđene stipendije za školovanje u našoj zemlji u okviru programa “Srbija i svet”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here