U Galeriji Centra za kulturu Semberija otvorena je izložba likovnih djela nastalih na Međunarodnoj likovnoj koloniji „Art simpozijum Jahorina 2019″, na kojoj su predstavljena djela 16 autora iz Rusije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Republike Srpske i BiH.

Izložba radova sa Simpozijuma na Jahorini obično prvo bude predstavljena u Kolegijum artistikumu u Sarajevu, zatim u Banjaluci, pa tek onda u drugim gradovima. Ove godine, na osnovu dugogodišnje saradnje sa osnivačem Lazom Savićem, Galerija u Bijeljini uspjela je da omogući našoj publici da prvi pogledaju radove nastale na sazivu likovnih umjetnika na Jahorini.

Prema kvalitetu likovnih djela, bila je ovo jedna od najboljih likovnih kolonija do sada, koja je iznjedrila 50 umjetničkih djela i četiri skulpture. Eminentni slikari ostavili su iza sebe likovne vrijednosti naslikane različitim tehnikama slikarstva. Djela su raznovrsna i kreću se od klasične figuracije sa istorijskom tematikom preko stilizovane forme ženske figure do razvijene apstrakcije. Na izložbi koja je postavljena u Galeriji bijeljinskog Centra za kulturu predstavljena su 33 djela koja su nastala na posljednjoj likovnoj koloniji „Art simpozijum Jahorina“.

Djela koja su nastala na sedamnaestom po redu međunarodnom likovnom saborovanju na Jahorini, oduševila su posjetioce izložbe u Bijeljini.

Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” je Lazo Savić, Simpozijum se prema ocjeni glavnih aktera ove priče profiliše kao jedna od najznačajnijih interkulturalnih likovnih manifestacija ne samo u Republici Srpskoj i BiH, nego i šire.Ovogodišnja tema kolonije bila je “Figura u savremenoj umjetnosti – veliki format”. Ipak, rađeni su na koloniji i manji formati.

Međunarodna likovna kolonija ugostila je brojne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Južne Koreje i Kine čija su djela predstavljena na oko 80 izložbi u BiH i inostranstvu. Izložba koja je postavljena u bijeljinskoj Galeriji biće otvorena za posjetioce do 6. novembra.