Ministar Krkobabić učestvovao u Loznici u radu sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga

0
137

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić je učestvovao u Loznici u radu sednice Saveta Mačvanskog upravnog okruga, čija tema je bilaUnapređenje razvoja sela i zadrugarstva u lokalnim samoupravama“.

Krkobabić je istakao da je potrebno da pet stotina osamdeset novoosnovanih zadruga, do sada većinski mešovitih, budu specijalizovane za voćarsku, stočarsku, povrtarsku, ratarsku proizvodnju, kako bi se što pre stiglo do cilja da izvoze svoje finalne proizvode. Ministar je poručio da u tom poslu moramo da budemo svi na istoj strani – država, lokalna samouprava i domaćini, uz znanje i iskustvo SANU, naučnih instituta i regionalnih razvojnih agencija, Opredeljenje  predsednika Republike, da Srbiju ne čine samo veliki gradovi već da prednost treba dati rubnim i ruralnim delovima, predstvlja šansu za to da se definiše program namenjen oživljavanju sela Srbije i da se, posle mnogo godina, posveti ovom važnom pitanju, od ključnog značaja za našu zemlju.

Ministar Krkobabić je tom prilikom govorio i o povraćaju zadružne imovine, komasaciji, formiranju garantnog fonda i ustupanju slobodne državne zemlje mladim poljoprivrednicima na korišćenje.

Milan Krkobabić je u selu Runjani obišao pčelarsku zadrugu “Svit bi haus ” koja je iz prošlogodišnjeg programa Vlade Srbije namenjenog zadrugama, koji sprovodi Kabinet ministra Krkobabića, dobila  sedam koma pet miliona dinara za nabavku linije za pakovanje meda, proizvodnju i pakovanje satnih osnova u ramu, košnice i rojeve pčela.

Iz  programa za razvoj pčelarstva četiri novoosnovane zadruge su 2017. i 2018. godine koristile bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od dvadeset pet koma pet miliona dinara.

Ove godine planirano je u budžetu Srbije novih šest stotina šezdeset sedam miliona dinara namenjenih zadrugarstvu, a rok za podnošenje dokumentacije na konkurs za dodelu sredstava je završen 15. septembra.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here