U gradskoj kući upriličen je prijem za vatrogasce

0
88

U sali gradskog veća upriličen je prijem za pripadnike jedinice Vatrogasno-spasilačkog bataljona Policijske uprave Zrenjanin, koji su učestvovali u gašenju velikog požara na Staroj planini.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić zajedno sa svojim saradnicima u sali gradskog veća upriličio je prijem za pripadnike jedinice Vatrogasno-spasilačkog bataljona Policijske uprave Zrenjanin koji su nedavno učestvovali u gašenju velikog požara na Staroj planini. Prijem je organizovan 7. novembra koji se obeležava kao Dan zaštite od požara jer je tog dana 1834. godine srpski ministar unutrašnjih poslova Đorđe Protić, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, sačinio i potpisao Uredbu o gašenju požara, koja predstavlja osnov za razvoj pravne regulative u oblasti zaštite od požara i formiranje vatrogasno-spasilačkih jedinica. Povod za prijem pored obeležavanja ovog datum abilo je i nedavno učešće ovih profesionalnih vatrogasaca u gašenju požara na Staroj planini. Komentarišući svoje učešće u tom poduhvatu vatrogasci-spasioci su istakli da samo gašenje požara nije predstavljalo problem jer  im je to svakodnevni posao, ali da je prepreka bila nepoznavanje terena i visoka nadmorska visina, na koju nisu navikli. Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić čestitao im je na uspešno obavljenom poslu i rekao da je izuzetno ponosan na njih. On je još dodao i da je prijem bio prava prilika da se razgovara o tome kakvi su uslovi u bataljonu, šta je to što je dobro, a šta treba poboljšati u narednom periodu.

U gašenju velikog požara na Staroj planini tokom 7 dana učestvovalo je 16 pripadnika jedinice Vatrogasno-spasilačkog bataljona Policijske upraveZrenjanin sa dva vozila, a pored njih u gašenju požara učestvovalo je još oko 200 vatrogasaca i pripadnika Žandarmerije, kao i ruski avion Iljušin. Prema podacima MUP-a u požarima na Staroj planini nije bilo stradalih niti je unitena imovina, a iako zvanične procene štete još uvek nema iz preduzeća Srbijašume kažu da je izgorelo 6.000 hektara i oko 15 do 16 kilometara šume u dužinu od Midžora do Tričuke uz granicu sa Bugarskom, gde je požar i počeo. Kada je reč o životinjama iz Lovačkog udruženja “Ponišavlje” kažu da je šteta minimalna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here