Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio u obraćanju na 40. zasedanju Generalne konferencije Uneska u Parizu, da i dalje postoje pritisci da se srpsko nasleđe na Kosovu i Metohiji preda nekom drugom i da mu je neophodna zaštita.

Predsednik Vučić je rekao da je veoma važno šta će biti usvojeno u Unesku, jer je za očuvanje mira i stabilnosti veoma važno čuvanje kulturnog nasleđa. On je istakao da se Srbija zalaže da se Povelja Uneska i dalje poštuje i podvukao da je neophodno da se posveti posebna pažnja zaštiti kulturnog nasleđa od svih oblika nasilja.

Aleksandar Vučić je ukazao da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, koje je pod zaštitom Uneskoa, ugroženo, a kao primere je naveo manastire Dečani, Peć,Gračanicu i druge.  To kulturno nasleđe, kako je rekao , nije važno samo za srpski identitet, već za celu Evropu i svet , ističući da Povelja Uneska mora biti poštovana.

Predsednik Vučić je dodao da će Srbija biti spremna da konstruktivno i blisko sarađuje sa svim zemljama koje su članice Uneska i ukazao je da je neophodna saradnja kako bi se suočili sa zajedničkim problemima. Mir je prema njegovim rečima jedan od najvažnijih ciljeva, ali je nemoguć bez obrazovanja, ukoliko ne učimo šta su kulture, bez komunikacije, bez poznavanja međusobnih razlika. Unesko je jedan od glavnih stubova koji drže sve. Predsednik Vučić je istakao da Unesko mora da pruži odgovore na izazove sa kojima se suočava čovečanstvo i naglasio je da su miran međudržavni dijalog, tolerancija, kao i međudržavna razmena vrlo važne za očuvanje stabilnosti.

Predsednik Vučić se pre početka zasedanja 40. Generalne konferencije Uneska sastao i sa generalnom direktorkom te organizacije Odri Azule nakon čega se upisao u Knjigu počasnih gostiju.

Predsednik Vučić je  učestvovao dan ranije na otvaranju Drugog pariskog foruma mira, na kom je učestvovao veliki broj svetskih zvaničnika, a koji se obeležava povodom primirja u Prvom svetskom ratu. On je nakon otvaranja Pariskog foruma mira uručio „Biblioteci mira“ simboličan poklon knjigu „Srbija pod Suncem“.