Goran Trivan: Zagađenje vazduha jedno od najznačajnijih pitanja zaštite životne sredine

0
186

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan je poručio da je zagađenje vazduha jedno od najznačajnijih pitanja zaštite životne sredine i očuvanja zdravlja građana, zbog čega će država nastaviti da donosi rešenja i primenjuje sistemske mere kako bi se obezbedio bolji kvalitet vazduha koji ne poznaje granice.

Trivan je na međusektorskom okruglom stolu koji je organizovala Zelena poslanička grupa na temu „Zagađenje vazduha – stanje i kako do rešenja“, rekao da se sa problemom zagađenja vazduha susrećemo duži niz godina unazad, ali je to danas postala tema o kojoj se glasno govori, što je dobro jer podstiče na akciju i brže i efikasnije rešavanje. Prema njegovim rečima, na vazduh u gradovima Srbije u najvećoj meri utiče enormni uvoz polovnih vozila zastarelih tehnologija, koji neposredno emituju najopasnije zagađujuće čestice, suspendovane čestice PM10 i PM2.5.

Trivan je naglasio da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti da zagovara zabranu motora koji najviše zagađuju vazduh i pokušati da obezbedi sredstva za subvencije za uvoz električnih i hibridnih vozila. Istovremeno, on je naveo da će Ministarstvo, koje je nedavno uputilo dopis lokalnim samoupravama kako bi ih opomenulo na njihovu obavezu da donose kratkoročne i dugoročne planove kvaliteta vazduha, u narednom periodu povećati kontrolu, ne samo usvajanja, već i primene tih planova u lokalnim zajednicama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here