Digitalizacija u poljoprivedi

0
92

Posmatrajući poljoprivrednu proizvodnju u kontekstu klimatskih promjena, globalnog zagrijevanja i zagađenja životne sredine, postavlja se pitanje održivosti proizvodnje.Tu smatraju stručnjaci, digitalizacija može mnogo da doprinese ne samo u biljnoj, nego u svim granama poljoprivrede.

Domaćoj proizvodnji nedostaje kažu i efikasnost koja bi poboljšala konkurentnost čitavog sektora, pa je poručuju, budućnost zahtjevnog i poprilično skupog posla u primjeni savremenih tehnologija.

Koliko je poljoprivredna proizvodnja uznapredovala svjedoče činjenice da su se ranije njive orale volovskom i konjskom zapregom, koje je danas odmijenila savremena, jaka i skupa mehanizacija. Domaću poljoprivredu je neophodno uvesti u efikasnost i efektivnost i to kroz primjenu savremenih IT tehnologija, jasni su u stavu stručnjaci.

Korak ka savremenijem poslovanju svjesni su poljoprivrednici poprilično košta, stručnjaci ipak s druge strane uvjeravaju da evropski i fondovi unutar države postoje, pa je danas neophodno kreirati strategiju prvo na entitetskom, pa zatim na bh nivou, kako bi Evropa dala novac.

Samo nabavka novog traktora, poljoprivredniku garantuje efikasniju obradu zemlje, pa samim tim i povećanje obima proizvodnje, tako je uz manje troškove lakše i do tržišne konkurentnosti i zarade. Stručnjaci su kalkulaciju napravili, pa kažu, da od 100 evra vrijednosti proizvoda u BiH 80 evra ide na direktne troškove, dok samo 20 evra predstavlja dobit proizvođaču. U Njemačkoj je kažu računica obrnuta, pa 80 evra ide proizvođaču, dok je visina troškova samo 20 evra.

Uvođenjem digitalizacije u poljoprivrednu proizvodnju, poljoprivredni proizvođač će moći da obezbedi praktične i korisne alate za donošenje odluka koje mogu da olakšaju upravljanje rizicima na gazdinstvu, kao i da unaprede konkurentnost proizvodnje na održiv način.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here