Održana svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC

0
207

U subotu, 23. novembra, održana je svečana akademija u Kulturnom centru Zrenjanina povodom 800-te godišnjice od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Centralna proslava Srpske Pravoslavne eparhije banatske povodom velikog jubileja, 800-te godišnjice od dobijanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, održana je u Kulturnom centru Zrenjanina. U prisustvu velikog broja sveštenika, predstavnika lokalne samouprave, predstavnika Vojske Republike Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova i vernika održan je prigodan program tokom kojeg se najpre obratio Njegovo Preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor. On je podsetio na istoriju dugu osam vekova i dodao da moramo nastojati da se makar malo odužimo istoriji i da na neki način zadužimo naše potomke da i oni ne zaboravljaju svoju prošlost. O značajnom jubileju u nastavku akademije govorio je starešina manastira Vavedenja Presvete Bogorodice i profesor Srpske pravoslavne bogoslovije svetog Arsenija Sremca iz Sremskih Karlovaca, protosinđel Kleopa Stefanović.

Akademiju su svojim programom uveličali i hor “Sveti Serafim Sarovski”, crkveni hor “Sveti Sava”,  “Prepodobni Rafailo Banatski” kao i pesnik Petar Markov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here