Promovisana monografija “Tinja nezaboravljeni zavičaj”

0
258

U Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” promovisana je monografija “Tinja- nezaboravljeni zavičaj”. Članovi uredništva monografije kažu, da su imali za cilj da u ovoj knjizi predstave život, tradiciju i običaje ovog sela. U monografiji ima i elemenata etnološke zbirke, ali i građe koja može poslužiti za naučna istraživanja.

Monografija “Tinja- nezaboravljeni zavičaj” pokušaj je da se od zaborava sačuva priča o jednom selu, ljudima koji su živjeli u njemu i o njihovim običajima. Bez obzira što smo otišli iz Tinje i vjerovatno više tamo nećemo živjeti, sjećanja na nju nosićemo dok smo živi, poručili su članovi uredništva monografije koji su rodom iz Tinje.

Ideja za ovu knjigu rodila se davne 1996. godine, dok je aktivan rad na monografiji počeo je prošle godine, pa je po prvi put predstavljena bijeljinskoj čitalačkoj publici. Milenko Krsmanović, porijeklom iz Tinje, koji danas živi i radi u Bijeljini, podsjetio je da se ovom monografijom čuva uspomena na sve dobre i poštene ljude iz ovog sela, koje je iznjedrilo uspješne ljude koji su svoj doprinos nesebično dali razvoju društva. Podsjetio je i na događaje koji su značajno uticali na unapređenje života u Tinji, kao što je prolazak pruge Brčko-Banovići, otvaranje magistralnog puta Tuzla-Županja, te uvođenje telefona početkom osamdesetih godina. Kao jedan od značajnijih događaja izdvaja otvaranje Osnovne škole u ovom selu, koje je smješteno na obroncima Majevice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here