Obeležena 78. godišnjica od fašističkih zločina u Banatu

0
78

Služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenik na Žitnom trgu obeležena je 78. godišnjica od fašističkih zločina u Banatu, poznatijih kao „krvavi januar“

Polaganjem venaca na spomenik postradalim stanovnicima Banata na Žitnom trgu i služenjem pomena obeleženo je 78 godina od „krvavog januara“ odnosno tragičnih događaja u našem gradu 1942. godine. Pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve jerej Miodrag Stojanović, a vence su u ime grada Zrenjanina položili pomoćnici gradonačelnika Simo Salapura i Dragan Ćapin i  sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, a delegaciji se pridružio i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mr Ivan Bošnjak, čiji je deda Bogoljub Bošnjak jedan od stradalih u ovom zločinu. Venac su položli i predstavnici gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. Nakon polaganja venaca pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura rekao je da je dužnost svih nas da se sećamo stradalnika iz Drugog svetskog rata, ali i da imamo odgovornost za to da se ovakav zločin više nikad ne ponovi.

9. januara 1942. fašistički okupator je pogubio trideset rodoljuba, skojevaca i partizana, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. u nekoliko mesta u Banatu. Oni su streljani u dvorištu zatvora i potom obešeni na Žitnom trgu u znak odmazde prema akcijama antifašista u našem gradu i okolini nakon okupacije. Ovaj zločin trebao je da slomi otpor naroda, ali je samo još više pojačao svest o potrebi suprotstavljanja okupatoru. Među stradalima su bili i neki od viđenijih organizatora antifašističke borbe u Srednjem Banatu, kao što su dr Lazar Mijatov, Olga Ubavić i Ivan Vioglavin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here