Laureat Fonda ,,Todor Manojlović’’ za 2019. godinu je književnik Radivoj Šajtinac

0
305

U sali Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin održana je konferencija za novinare na kojoj je saopšteno ime 28. laureata ,,Nagrade za moderni umetnički senzibilitet’’ Fonda Todor Manojlović. Laureat Nagrade za moderni umetnički senzibilitet Fonda ,,Todor Manojlović’’ za 2019.godinu je književnik Radivoj Šajtinac

Na sednici Upravnog odbora Fonda Todor Manojlović koja je održana u četvrtak 13.februara u Gradskoj narodnoj biblioteci Žarko Zrenjanin, članovi Upravnog odbora Fonda jednoglasno su odlučili da Nagrada za moderni umetnički senzibilitet za 2019.godinu pripadne Radivoju Šajtincu, književniku iz Zrenjanina.

Upravitelj Fonda i direktor GNB Žarko Zrenjanin Milan Bjelogrlić govorio je ovom prilikom o radu laureata Radivoja Šajtinca. Čestitke laureatu uputio je i profesor Gojko Tešić.

Stvaralaštvo Radivoja Šajtinca punih 40 godina prati i književnik Vasa Pavković koji je rekao da se i u poeziji i prozi može pronaći veoma interesantna lokalna tematika ali i mnoge univerzalne teme i forme.

Književnik i kritičar Petar Arbutina okarakterisao je Radivoja Šajtinca kao neobičnog i individualnog stvaraoca koji objedinjuje sve ono što je nasleđe ne samo Todora Manojlovića nego i srpske avangarde uopšte.

Radivoj Šajtinac rođen je u Zrenjaninu. Posle završene Gimnazije u rodnom gradu studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom a i prevodi sa ruskog i engleskog jezika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here