Upravni odbor udruženja Agroprofit se obratio sa zahtevom za podršku premijerki Ani Brnabić

0
84

Upravni odbor Udruženja “Agroprofit” obratio se premijerki Ani Brnabić sa zahtevom da interveniše povodom problema koji se javio oko nastavka razmene žive junadi za merkantilni kukuruz.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih goveda, dobio je informacije o zastoju nastavka razmene žive junadi za merkantilni kukuruz putem Državnih robnih rezervi preneo je portal Agroservis plus. Razmena je bila najavljena i planirana za polovinu januara, ali se nije dogodila. Poznato je da su ovu razmenu u količini od 10.000 tona najavili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i direktorica Državnih robnih rezervi Zorica Anđelković. Prema obaveštenju iz Robnih rezervi u ovoj „kući za intervencije” više nisu u mogućnosti da potvrde da će u razmenu biti dato 10.000 tona zrna kukuruza, dok je ministar Nedimović potvrdio da će biti razmene, kako je rečeno i obećano stočarima, jer je izvoz potpuno stao. Upravni odbor je zabrinut zbog reagovanja u rezervama, jer je situacija sa viškom junadi mnogo teža nego pre januara, a cene u otkupu se kreću od 1,5 -1,8 evra, pa i rast cene kukuruza sada ne donosi znatno veće cene u razmeni.

Upravni odbor udruženja “Agroprofit” se obratio sa zahtevom za podršku premijerki Ani Brnabić. U opširnijem pismu se izražava neslaganje sa obrazloženjem o smanjenju kvote za razmenu i praktično odbacivanjem ranijih predloga. Ohrabrujuća je izjava ministra Nedimovića da će Vlada na sledećoj sednici doneti odluku o pozivu za razmenu junadi za merkantilni kukuruz, u količini od 10.000 tona. Sve do nedavno tako je govorila i direktorka Robnih rezervi. Šta se u međuvremenu dogodilo u Rezervama, nije poznato. Međutim, količina od 5.000 tona u odnosu na broj kandidata je simbolična i ne bi ublažila naraslu ponudu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here