Upravni odbor udruženja Agroprofit se obratio sa zahtevom za podršku premijerki Ani Brnabić

0
124

Upravni odbor Udruženja “Agroprofit” obratio se premijerki Ani Brnabić sa zahtevom da interveniše povodom problema koji se javio oko nastavka razmene žive junadi za merkantilni kukuruz.

Upravni odbor Udruženja „Agroprofit”, u čijem sastavu je Proizvodna grupa odgajivača tovnih goveda, dobio je informacije o zastoju nastavka razmene žive junadi za merkantilni kukuruz putem Državnih robnih rezervi preneo je portal Agroservis plus. Razmena je bila najavljena i planirana za polovinu januara, ali se nije dogodila. Poznato je da su ovu razmenu u količini od 10.000 tona najavili ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i direktorica Državnih robnih rezervi Zorica Anđelković. Prema obaveštenju iz Robnih rezervi u ovoj „kući za intervencije” više nisu u mogućnosti da potvrde da će u razmenu biti dato 10.000 tona zrna kukuruza, dok je ministar Nedimović potvrdio da će biti razmene, kako je rečeno i obećano stočarima, jer je izvoz potpuno stao. Upravni odbor je zabrinut zbog reagovanja u rezervama, jer je situacija sa viškom junadi mnogo teža nego pre januara, a cene u otkupu se kreću od 1,5 -1,8 evra, pa i rast cene kukuruza sada ne donosi znatno veće cene u razmeni.

Upravni odbor udruženja “Agroprofit” se obratio sa zahtevom za podršku premijerki Ani Brnabić. U opširnijem pismu se izražava neslaganje sa obrazloženjem o smanjenju kvote za razmenu i praktično odbacivanjem ranijih predloga. Ohrabrujuća je izjava ministra Nedimovića da će Vlada na sledećoj sednici doneti odluku o pozivu za razmenu junadi za merkantilni kukuruz, u količini od 10.000 tona. Sve do nedavno tako je govorila i direktorka Robnih rezervi. Šta se u međuvremenu dogodilo u Rezervama, nije poznato. Međutim, količina od 5.000 tona u odnosu na broj kandidata je simbolična i ne bi ublažila naraslu ponudu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here