Zaštitnik građana pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Inspektorata za rad

0
160

Zaštitnik građana je pokrenuo postupak kontrole zakonitosti rada Inspektorata za rad nakon pogibije građevinskog radnika koja se desila tokom prošlog vikenda u centru Beograda.

Zaštitinik je rekao da taj organ Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ima rok od petnaest dana da dostavi izjašnjenje “o svim činjenicama i okolnostima koje se odnose na predmetni slučaj, uz obavezno dostavljanje informacija o tome koje mere su preduzete povodom tragične pogibije radnika”.

Mediji su izvestili da je na gradilištu stambeno-poslovnog kompleksa na mestu nekadašnje ambasade Sjedinjenih Američkih Država protekle subote poginuo muškarac star 61 godinu, koji je bio zaposlen u kompaniji-podizvođaču radova. Zaštitnik građana je, postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija dobijenih iz sredstava javnog informisanja, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Inspektorata za rad. Kako su mediji naveli, radnik je poginuo prilikom pada sa građevinske skele. Dve godine ranije, na istom gradilištu poginuo je radnik za koga se naknadno utvrdilo da je bio angažovan bez ugovora.

Poverenik za informacije od javnog značaja krajem prošlog meseca je doneo rešenje kojim nalaže Ministarstvu za rad da portalu Radnik.rs bez odlaganja dostavi zapisnik o inspekcijskom nadzoru sprovedenom nakon slučaja iz 2018. godine, nakon što je nadležno ministarstvo to odbilo, uz obrazloženje da bi time “ugrozilo ili omelo vođenje sudskog postupka”. Prošle godine je u Srbiji na radu poginulo četrdeset devet osoba, a povređeno je preko šest stotina trideset.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here