Premijerka Brnabić: Nema razloga za paniku

0
114

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić uputila je poziv građanima na solidarnost povodom situacije u vezi sa koronavirusom, uz poruku da ima dovoljno medicinskih sredstava i prehrambenih proizvoda i da nema razloga za paniku.

Ona je istakla da na tržištu postoji dovoljno hirurških maski i da je pojačana njihova proizvodnja, ocenivši takođe i da nema potrebe za kupovinom velike količine prehrambenih proizvoda jer neće doći do nestašice, pošto se sa tim ciljem održavaju sastanci sa predstavnicima trgovinskih lanaca i sa Privrednom komorom Srbije, a timu će se priključiti i ministar finansija. Premijerka je objasnila da je primena Pravilnika o denaturaciji etanola odložena do 1. septembra, pa se etanol koji je važan za dezinfekciju ponovo našao u prodaji. Brnabić je prenela zahvalnost predsedniku Republike Aleksandru Vučiću na tome što je predložio meru finansijske pomoći penzionerima, koja je, kako je ocenila, bila neophodna.

Prema njenim rečima, ukoliko bude bilo potrebe biće i vanrednog zapošljavanja, a Ministarstvo zdravlja će pozvati stručnjake u penziji da se vrate te da svi rade zajedno. Ona je uputila molbu građanima da ne napadaju zdravstvene radnike jer oni stavljaju sebe na prvu liniju borbe, već da slušaju njihove savete i imaju strpljenja i poverenja, i podsetila na to da oni koji se ne osećaju dobro treba da ostanu u samoizolaciji. Istovremeno je iskazala zadovoljstvo jer Svetska zdravstvena organizacija u svojim izveštajima pohvaljuje Srbiju i mere koje je donela. “Naša privreda radi gotovo pa normalno, osim sektora turizma i hotelijerstva, koji je i širom sveta najviše pogođen. Naši infrastrukturni projekti su u toku, a ulažemo još 24 milijarde dinara da bismo probali da otklonimo efekte koje ćemo imati” navela je predsednica Vlade.

Brnabić je ujedno podsetila na to da je i Narodna banka Srbije reagovala zbog situacije sa koronavirusom, smanjivši referentnu kamatnu stopu, dodajući da se situacija prati iz minuta u minut. Brnabić je ponovila i da Srbija ima 1.008 respiratora, što je tri puta više nego 2009. godine, i dodala da će ih biti još 500. Prema njenim rečima, Srbija se spremala za krizne situacije svih ovih godina, i to ne zato što je očekivala da se nešto desi, već što je domaćinski raspolagala državnim resursima.

Brnabić je pozvala javnost da se ne šire lažne vesti o koronavirusu, kao i da se ova situacija ne koristi u političke svrhe. Ona je navela da se sve informacije mogu pronaći na sajtu covid19.rs i da se svakog dana u 18 časova u Vladi Srbije održavaju konferencije za novinare, sa kojih će građani biti obaveštavani o situaciji. Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Srbiji do 8 časova registrovan ukupno 31 potvrđen slučaj koronavirusa COVID-19. U saopštenju se navodi da je danas, 13. marta, do 8 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, testirani su uzorci 29 osoba od kojih je 7 pozitivnih i 22 negativna na novi koronavirus, ističe se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here