Neuropsihijatar dr Jovana Stojković o hraniteljstvu u Srbiji

0
454

Neuropsihijatar dr Jovana Stojković je izjavila da se pojedina deca preko privatnih agencija predaju starateljima i hraniteljima koji žive van naše zemlje.

Uprkos ekonomskoj krizi, sve više porodica u Srbiji se poslednjih godina odlučuje na hraniteljstvo. Na spisku je trenutno više od 4.500 porodica koje brinu o oko 5.500 dece. Međutim ova humana misija nekada preraste i u dobru priliku za zaradu. Da li je hraniteljstvo u Srbiji uprkos sveopštem osiromašnju građana postalo u jednu ruku i unosan posao? Odgovor na ovo pitanje je dala neuropsihijatar dr Jovana Stojković.

U Srbiji još ne postoje licence za hranitelje. Prema podacima Ministarstva za rad, stručna procena opšte podobnosti za obavljanje hraniteljske uloge sastoji se iz provere ispunjenosti zakonskih uslova preko javnih isprava koje kandidati za hranitelje podnose uz prijavu za hraniteljstvo, zatim na osnovu  intervjua sa stručnjacima koji vrše procenu, sagledavanja uslova i odnosa u porodici neposredno, i kroz kućnu posetu i program pripreme i obuke budućih hranitelja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here