Održana je 47. sednica Gradskog veća i sednica Gradskog štaba za vanredne situacije

0
236

U Baroknoj sali Gradske kuće održana je 47. sednica Gradskog veća, na kojoj su razmatrani predlozi odluka o otuđenju gradskog građevinskog zemljišta, a nakon ove održana je i sednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kom su usvojene mere povodom proglašenja vanrednog stanja.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obratio se na sednici Gradskog veća članovima tog tela, u uslovima proglašenog vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije i najavio sednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, na kojoj su kasnije donete prve mere i aktivnosti koje će biti preduzete na teritoriji Grada Zrenjanina, a u skladu sa potrebama i novonastalim okolnostima, po preporukama Vlade Republike Srbije, Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovida-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica koronavirusa. Sa te sednice, kao i sa drugih sastanaka, biće izdavana saopštenja, bez posebnih izjava gradonačelnika ili drugih funkcionera lokalne samouprave. Gradonačelnik je apelovao na novinare i na sve gradske medijske kuće da doprinesu da sve donete odluke budu što dostupnije javnosti i da u tome očekuje njihovu pomoć.

Gradsko veće je na sednici razmatralo i predloge odluka po najavljenom dnevnom redu redovne sednice, a koje se tiču otuđenja gradskog građevinskog zemljišta. Tokom januara ove godine, Grad Zrenjanin raspisao je oglas o otuđenju gradskog građevinskog zemljišta u javnoj svojini na većem broju lokaliteta, a prema usvojenom Programu otuđenja građevinskog zemljišta u javnoj svojini grada Zrenjanina za 2020. godinu. Ukupna površina prodatog zemljišta iznosi 13.294 kvadratna metra, u ukupnoj vrednosti od 29.225.315,00 dinara. Prodate su dve građevinske parcele u Belom Blatu i Melencima, namenjene za porodičnu stambenu izgradnju, a u samom gradu prodato je 10 građevinskih parcela za istu namenu. Prodata je i jedna parcela za višeporodično stanovanje, dakle za izgradnju višespratnica, na lokalitetu u Ulici Žarka Zrenjanina. Prodat je i poslovni kompleks na lokalitetu “Uroš Predić”, kao i 3.174 kvadratnih metara u industrijskoj zoni “Bagljaš – aerodrom”, predviđenih planskim dokumentom za radnu zonu.

Gradski štab za vanredne situacije je na sednici, kojom je predsedavao komandant Gradskog štaba i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojio je prve mere nakon proglašenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srbije, a koje će se sprovoditi na teritoriji Grada Zrenjanina, počev od 16. marta. Janjić je naglasio da se mere donose s ciljem da se sačuva stanovništvo, posebno najugroženije kategorije, kao i sistem zdravstvene zaštite u Zrenjaninu, a da privreda i sve gradske službe, javna preduzeća i ustanove funkcionišu, uz prilagođavanje novonastalim okolnostima.

Za vreme trajanja vanrednog stanja, proglašenog 15. marta, na teritoriji grada Zrenjanina uvode se sledeće mere, zadaci i aktivnosti: ne prestaje rad u privredi, privatnom i javnom sektoru, ali se preporučuje poslodavcima da proces rada organizuju tako da svi koji to mogu rade od kuće. Ako rad od kuće nije moguć, proces rada treba organizovati tako da se strogo poštuju sve higijensko-tehničke mere za sprečavanje širenja zaraze, samoizolacija građana koja podrazumeva da nema okupljanja, poseta, izlazaka iz kuće bez preke potrebe sem kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća.

Preporuka za lica starija od 65 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice, obim javnog saobraćaja u dnevnom režimu ostaje isti kao i do sada, redukuje se u noćnom režimu, uz dežurstva u taksi udruženjima, u potpunosti se obustavlja rad svih obrazovnih institucija, a Predškolska ustanova Zrenjanin neće imati dežurnih vrtića, ograničava se radno vreme ugostiteljskih objekata: restorana, kafića, barova i ostalih ugostiteljskih objekata od 8 do 20 časova, ustanove za socijalnu zaštitu zatvoriće dnevne centre i klubove za odrasle i starije, Javna ustanova “Sportski objekti” i Sportski savez grad Zrenjanina prekinuće sa radom svih sportskih objekata na teritoriji grada. U budžetu Grada Zrenjanina obezbediće se neophodna finansijska sredstva za nabavku sredstava za dezinfekciju, higijenu, neophodnih medicinskih sredstava i namirnica za dostavu najstarijim sugrađanima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here