Održana 31. sednica Skupštine grada Zrenjanina

0
217

U Baroknoj sali gradske kuće održana je 31. sednica Skupštine grada Zrenjanina na kojoj je usvojen Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2019. godinu u periodu januar-septembar 2019. , izmene i dopune Plana generalne regulacije mesnih zajednica Bolnica-Berbersko, Gradnulica i Klek i odluka o raspisivanju referenduma o uvođenju samodoprinosa u Tarašu.

Dnevni red 31. sednice skupštine grada Zrenjanina,  koja je održana u Baroknoj sali gradske kuće i kojom je predsedavao predsednik skupštine grada Oliver Mitrović, imao je 38 tačaka. Na samom početku sednice predsednik skupštine Oliver Mitrović upoznao je odbornike sa obaveštenjem koje je primio od dosadašnjih odbornika Srpske radikalne stranke Saše Zorića i Dalibora Radosavljevića da će ubuduće u skupštini nastupati kao samostalni odbornici čime je odbornička SRS prestala da postoji. U daljem toku sednice odbornici opozicije predlagali su dopunu dnevnog reda raznim tačkama, ali svaka dopuna je odbijena od strane vladajuće većine.

Samostalni odbornik Velemir Cvetkov je svojim predlogom dopune dnevnog reda predložio izgradnju prečistača vazduha, a odbornik pokreta “Dosta je bilo” Igor Ratković predložio je dopunu dnevnog reda tačkama koje se odnose na stavljanje van snage javnih nabavki koje se odnose na deponiju i uređenje javne rasvete u gradu, kao i donošenje posebnih mera u primarnom zdravstvenom sistemu i finansiranje individualnih sportista do 16 godine.

Od tačaka kojima je prvobitni Dnevni red proširen značajna je tačka koja se odnosi na osnivanje Centra za pružanje usluga socijalne zaštite. Odbornici vladajuće stranke i odbornici opozicije složili su se oko dve tačke koje su jednoglasno izglasali. Reč je o tačkama koje se odnose upravo na osnivanje Centra za pružanje usluga socijalne zaštite i uvođenje samodoprinosa u Tarašu.

Kada je reč o referendumu o uvođenju samodoprinosa u Tarašu odbornik LSV Alekssandar Marton rekao je da pozdravlja takvu odluku stanovnika Taraša i da će LSV uvek podržavati sve odluke koje dolaze od mesnih zajednica jer u ovoj stranci smatraju da je funkcionisanje tog nivoa vlasti itekako važno. Jedino pitanje koje su odbornici LSV imali po ovoj tački bilo je da li će se referendum sprovesti po zakonu koji će uskoro biti promenjen.

Sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić je u odgovoru Martonu rekao da će referendum biti sproveden po trenutno važećem zakonu jer je u toku njegovog važenja i doneta odluka o raspisivanju referenduma.

Sve tačke dnevnog reda usvojene su većinom glasova vladajuće stranke, a komentarišući održanu sednicu zamenik gradonačelnika Saša Santovac rekao je da je usvojenim iuzmenama i dopunama planova generalne regulacije stvorena mogućnost za izgradnju stanova za izbegla i prognana lica na teritoriji grada Zrenjanina i da usvojen izveštaj o izvršenju budžeta za prvih devet meseci u ovoj godini govori da je budžet dobro isplaniran i da su prihodi po svim osnovama znatno povećani. Zamenik gradonačelnika istakao je i da je veoma značajno što su pojedine odluke izglasane i od odbornika opozicije.

Pored ovih tačaka, na sednici su usvojeni i plan rada Predškolske ustanove Zrenjanin, plan javnog zdravlja grada, ismene poslovanja JKP “Vodovod I kanalizacija” i “Javnog preduzeća za urbanizam”, kao i predlozi o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora u nekoliko škola u gradu i nadzornog odbora u muzeju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here