Počela isporuka kvasca proizvedenog u Srbiji

0
221

Isporuka kvasca proizvedenog u Srbiji počela je danas u trgovinama širom zemlje, kao i pekarama na 1.000 istovarnih mesta, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U proteklim danima zbog pojave koronavirusa u našoj zemlji postojala je povećana tražnja za kvascem što je dovelo do toga da rafovi sa ovim proizvodom ostanu potpuno prazni. Kao što je i najavljivano kvasac je odmah počeo da se proizvodi u Senti i od danas nalazi se u brojnim prodavnicama. Isporuka kvasca vrši se na 1000 istovarnih mesta u trgovinama i pekarama širom zemlje. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kvasac distribuira kompanija Biospringer RS iz Sente.

Vlada Srbije donela je odluku o dopuni Odluke o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo sa još pet proizvoda. Ovom odlukom zabranjen je izvoz melase od šećerne repe, kulture kvasca, kvasca za mešenje – pekarskog (suvog), ostalog kvasca za mešenje i aktivnog kvasca. Kako je navedeno, izvoz proizvoda se ove liste može se odobriti izuzetno – aktom Vlade Republike Srbije. Ova Odluka doneta je kako bi se obezbedila puna snadbevenost domaćeg tržišta.

Do pojave kvasca domaćice su se dovijale na različite načine i pravile kvasac u kućnim uslovima. Po jednom receptu za domaći kvasac potrebna je jedna šolja brašna, 1 šolja mlake vode, staklena tegla i 1 kašika šećera. Svi sastojci se pomešaju u kompaktnu masu i stave u teglu koja se pokrije gazom ili folijom i ostavi na toplom. Proces fermentacije traje 3 do 7 dana, a kvasac je gotov kada se pojave mehurići na njemu i kada se oseti poznati miris vrenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here