Drugi dan Uskrsa po julijanskom kalendaru

0
102

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Vaskrsni ponedeljak u svojim domovima.

Pravoslavni vernici danas slave Vaskrsni ponedeljak, drugi dan najvećeg hrišćanskog praznika u godini. Vaskrsnim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa. Ova nedelja nosi dva naziva, a oba su rasprostranjena u narodu. Prvi naziv je Bela nedelja, a u toku ove nedelje se ne posti ni u sredu ni u petak. Drugi naziv za nedelju koja je pred nama je Tomina nedelja, nazvana po apostolu Tomi.

U većini naših krajeva Vaskršnji praznici se slave i obeležavaju tri dana. U nedelju je prvi dan Uskrsa, kojim počinje svečano slavlje u krugu porodice. Drugog dana, u ponedeljak, trpeze su ponovo pune raznovrsne hrane ali su i farbana jaja neizostavna, u duhu starih običaja. Ovoga se dana okupljaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji, posećuju se međusobno i u ljubavi i slozi provode vreme.

Mnogi pravoslavni hramovi  na Vaskrsni ponedeljak održavaju litije  u prisustvu  vernika, a u manastiru Hilandar na Svetoj Gori, pravoslavna zajednica posebno obeležava ovaj praznik. U narednim minutima poslušajte kako se drugi dan Uskrsa proslavlja na Hilandaru. Rano ujutro, kada se završi služba u hramu, iz manastirske porte monasi iznose Crkvene predmete. Ikona Presvete Bogorodice Trojeručice je na čelu povorke u rukama monaha, a monasi se kreću polako i sve vreme poju tropare Presvetoj Bogorodici. Obilazak svetih mesta počinje od Krsta cara Dušana, zatim dolaze do spomen-mesta Bogorodici koje je podignuto na mestu gde je, prema verovanju,  uginula mazga koja je donela iz Jerusalima ikonu Bogorodice Trojeručice. Poslednje mesto koje monasi obilaze u duhu Vasrksa i naklona Isusu Hristu i ljubavi prema hrišćanstvu, jeste kosturnica gde su kosti upokojenih monaha koji su živeli i služili u Hilandaru. Nakon ove blagonaklone šetnje u duhu ljubavi i poštovanja premahrišćanstvu, monasi se vraćaju u manastir i ponovo ulaze u hram.

Ove godine, usled vanredne zdravstvene situacije, građani ne mogu da se okupljaju i slave drugi dan Uskrsa, kao što je inače običaj, ali se u domovima najveći hrišćanski praznik provodi u miru i slozi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here